Gyurma készítése házilag

só liszt gyurma készítése
Gyurma készítése házilag

A gyerekek imádják a gyurmát és ez nem is meglepő, hiszen a gyurma felhasználásának csak a fantáziájuk szabhat határt. Ez a készségfejlesztő játék számos pozitív hatást eredményezhet a gyerekek életében, és az is mellette szól, hogy gyurmázni egy nagyon jó móka. Nézzük, milyen alapanyagokból és hogyan oldható meg a gyurma készítése házilag!

A gyurma használatának pozitív hatásai

A gyurma egy fejlesztő hatású játék javítja a koncentrációs képességet és fejleszti finommotoros képességeket és a kreativitást is. Pozitív hatással van a szem-kéz koordináció fejlesztésére, hiszen a gyurmázás során összhangba kell hoznia a látott és kézzel végzett folyamatokat. Mindezek mellett pozitív hatással van a megfigyelési képességre és térlátást is fejleszti. A gyurma emellett remekül alkalmazható a színek és a formák megismertetésére is. Készíthető belőle ajándék egy közelgő ünnepre, vagy akár dekoráció is. De a legjobb, amikor csak a játék öröméért kerül elő.

A házilag elkészített gyurmákra ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a boltban kapható típusokra: lehetőleg csak 3 éves kor felett játszanak vele a gyerekek. Vagyis érdemes megvárni azt a kort, amikor már nem vesznek  mindent a szájukba.

Miért éri meg otthon elkészíteni?

A gyurma használatának pozitív hatásai természetesen függetlenek attól, hogy bolti gyurmát használunk, vagy házilag készítjük el. Azonban a gyurma készítése házilag egy remek családi program lehet egy borúsabb délutánon. Amellett, hogy még a pénztárcánkat sem terheljük meg vele. A gyerekeknek pedig megmutathatjuk a teljes folyamatot az alapanyagok összegyúrásától a kész produktumok festéséig.

gyurma készítése házilag főzés nélkül

Só liszt gyurma készítése házilag

A sóból és lisztből készített típus nem megy ki a divatból, hiszen elkészítése egyszerű és sokrétűen felhasználható. Készülhet belőle lenyomat a gyermek kezéről és lábáról. Díszeknek, dekorációs elemeknek és ajándéktárgyaknak is alapjául szolgálhat. Szinte pillanatok alatt létre lehetett hozni a masszát, amit néhány nap elteltével ki is lehetett festeni. Emellett ez az egyik leggyorsabban, főzés nélkül elkészíthető gyurma típus. Előnye, hogy maradandó tárgyakat tudunk létrehozni általa.

Keverjünk össze 20-20 dkg lisztet és apró szemű sót egy tálban, majd adjunk hozzá 1,2 dl vizet és 1,5-2 előkanál étolajat. Az alapanyagokat gyúrjuk addig, amíg egy homogén masszát nem kapunk. Ha túlságosan kemény az állaga, akkor kis adagokban, evőkanállal adagoljunk hozzá annyi vizet, amellyel egy könnyen formázható masszát kapunk. Az elkészült gyurma szabadon felhasználható kreatív alkotásokhoz.

A Só liszt gyurma tésztája kinyújtható, amelyet követően sütiszaggatóval különböző formákra vághatjuk. A nyújtani szeretnénk, akkor enyhén lisztezett felületen tegyük, hogy ne ragadjon le. A különböző formák segítségével bármilyen évszakban készíthetünk dekorációs tárgyakat otthonunkba.

Az elkészült műveket hagyjuk száradni legalább 2-3 napig, amelyet követően ki lehet őket festeni, filctollal vagy temperával. Ha nem szeretnénk várni a festéssel, akkor a sütő legalacsonyabb fokán 30 perc alatt is ki tudjuk szárítani. A gyurma tésztáját is színezhetjük, vagy akár tehetünk bele csillámport is. Ha így jártunk el, akkor festés helyett egy vékony lakkréteggel lássuk el a felületet, hogy fényes legyen.

só liszt gyurma készítése

Házilag is készíthető csodagyurma

A klasszikus gyurmákhoz képest egy nagy újítás volt a gyúrható, nyomkodható, nyújtható típus, amely „csodagyurmaként” is ismert. Az elkészítése rendkívül egyszerű és ételfesték hozzáadásával bármilyen színben előállíthatjuk. Ennek a típusnak az előnye, hogy kis mennyiségben olcsón is előállítható. Azonban nem alkalmas maradandó tárgyak elkészítésére.

Az alábbi arányok megtartásával készíthetünk belőle akár nagyobb mennyiséget is. Egy tálban keverjünk össze 2:1,5 arányban kukoricakeményítőt és mosogatószert és addig keverjük, amíg nyúlós lesz az állaga. Ha túlságosan folyós, akkor keményítőt, ha túlságosan morzsálódó, akkor mosogatószert adjunk még hozzá. A masszába bármilyen színű ételfesték bekeverhető.