Ezüst tisztítása házilag: tippek és praktikák

ezüst tisztítása
Ezüst tisztítása

A fehéren csillogó megjelenésű ezüst az egyik legkedveltebb nemesfém. Felhasználását tekintve a különböző használati tárgyak – evőeszközök, gyertyatartók – mellett az ékszereknek is kedvelt alapanyaga. Jellemzője, hogy megfelelő körülmények között mind a színét, mind csillogását is megőrzi. Azonban a levegővel érintkezve a felülete könnyedén megfeketedhet. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi okozza az ezüst tárgyak felületén a feketedést és hogyan oldható meg az ezüst tisztítása házilag, vegyszermentesen!

Természetesen a boltok polcain többféle ezüsttisztító folyadék közül válogathatunk, de ezek helyett számos házi praktika is bevethető. A házi módszerek alkalmazását csak bizonyos esetekben nem javasoljuk, például, ha olyan ékszert szeretne megtisztítani, amelyben drágakő is található. Ehhez érdemesebb szakember segítségét kérni.

Mi okozza az ezüst tárgyak befeketedését?

Az ezüstből készült tárgyak felületén levő feketeségért a levegőben levegő kén-hidrogén okolható. Ennek köszönhetően az ezüst tárgyak felületén keletkező ezüst-szulfid réteg okozza a feketedést.

Nem megfelelő körülmények között – például dohos helyen – tárolt ezüst tárgyak esetében zöldes elszíneződés is megfigyelhető. Ehhez hasonló problémával jellemzően a réz tisztítása során kell szembenéznünk.

Hogyan óvjuk meg az ezüst tárgyak szépségét?

A tisztításra azért kell különös figyelmet fordítani, mert egyes módszerekkel károsíthatjuk az ezüstből készült tárgyakat. Az evőeszközök tisztításakor szóba se jöhet a mosogatógép, mert használatával könnyedén tönkre tehetjük azokat. Óvjuk ezüst tárgyainkat, hogy ne kerüljenek rájuk olajos szennyeződések, mert azok szintén károsíthatják a felületet.

Hogyan történjen az ezüst tisztítása házilag szódabikarbónával?

Az ezüst étkészlet vagy egyéb tárgyak tisztításához az egyik legjobb módszer, ha szódabikarbónát használunk. Ez a sokoldalúan felhasználható csodaszer garantáltan eltávolítja a felületen levő fekete réteget és visszaadja az ezüst eredeti fényét és csillogását.

A tisztításhoz szükségünk lesz egy megfelelő méretű hőálló üvegtálra. A tálat először ki kell bélelni alufóliával és erre kell elhelyezni azokat a tárgyakat, amelyeket szeretnénk megtisztítani. Keverjünk össze 3 evőkanál szódabikarbónát 1 kiskanál sóval, majd szórjuk a keveréket a tálban levő eszközökre. Miután ezzel megvagyunk, öntsük fel a tálat forró vízzel annyira, hogy az evőeszközöket teljesen ellepje.  10-15 perc elteltével tiszta melegvízzel öblítsük le a tárgyakat, majd hagyjuk őket teljesen megszáradni. A szennyeződés mértékétől függően kicsivel hosszabb ideig is eltarthat, amíg az ezüst tárgyaink visszanyerik eredeti szépségüket.

ezüst tisztítása házilag

Ezüst tisztítása fogkrémmel

Sokan nem is gondolnák, de az ezüst tárgyakat fogkrém segítségével is könnyedén tisztává varázsolhatjuk. Ehhez a fehér színű fogkrémet egy rongy segítségével dörzsöljük a felületekre, majd egy tiszta rongy vagy papírtörlő segítségével töröljük át.

Ezüst ékszerek tisztítása és ápolása

Az ezüst az egyik legkedveltebb ékszeralapanyag, azonban az ezüst ékszerek viselése figyelmet igényel. A legjobban akkor járunk el, ha a viselést követően egy sötét dobozban tároljuk ékszereinket. Ne viseljük ezeket, amikor sportolunk, uszodába vagy termálfürdőbe megyünk. A klóros uszodai víz és az ezüst-szulfid bevonatot eredményező termálvíz éppúgy károsíthatja ékszereinket, mint az izzadság vagy a különböző kozmetikumot. Vigyázzunk, hogy ékszereinkre se parfüm, se krémek ne kerüljenek.

Az ékszerek tisztításának legjobb módja, ha egy lábosban vizet melegítünk, majd beleteszünk egy kevés mosogatószert. Hatékony zsíroldó mosogatószer házilag is készíthető, ezáltal teljesen vegyszermentesen tudjuk elvégezni az ezüst ékszerek tisztítását. Miután a víz felforrt, egy zsinór segítségével lógassuk az ékszer a fazékba úgy. Ügyeljünk arra, hogy az ékszer ne érjen a fazék oldalához. Ezzel a módszerrel a gyűrűket, karkötőket és a nyakláncokat is könnyedén megtisztíthatjuk. Néhány perc elteltével az ékszer visszanyeri korábbi szépségét. Ekkor vegyük ki a folyadékból, helyezzük egy tiszta, száraz rongyra és hagyjuk teljesen megszáradni.