5 ok, hogy miért kell párásítót használni

párásító - alza.hu
Párásító – alza.hu

Száraz levegő főként beltérben keletkezik, amikor a külső hőmérséklet csökken, és a központi fűtés a maximumra van kapcsolva. Feltételezhetnénk, hogy a száraz levegőt a helyiségek szellőztetésével, a vizes ruhanemű felakasztásával vagy a vizes tálak kihelyezésével meg lehet szüntetni. Ezek rövid távú intézkedések, és csak rövid időre növelik a levegő víztartalmát, ha egyáltalán növelik. A helyiségek szellőztetése ezzel ellentétes hatást fejt ki, mivel a hideg levegő általában nem képes annyi nedvességet felszívni, mint a meleg levegő.

Télen a helyiségek szellőztetése során a hideg levegő felmelegszik, és kevesebb vizet tartalmaz, valamint csökken a beltéri levegő relatív páratartalma. Emiatt, amikor kint hideg van, kellemetlenül száraz beltéri levegőt kell elviselnünk, jóval 40 százalék alatti relatív páratartalom mellett. A relatív páratartalom az egyik legmeghatározóbb közérzetünket befolyásoló tényező. A szakértők 40-60 százalékos relatív páratartalmat javasolnak, mert az ebben a tartományban lévő értékek kényelmesek és segítenek az egészségünk megőrzésében. A párásító hasznos lehet az életminőség javításában a helyiségek páratartalmának hatékony növelésével. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan teheti egy párásító még élvezetesebbé az életét.

1. Maradjon egészséges!

A hidegebb hónapokban kiszáradt nyálkahártyával, torokfájással, köhögéssel és szárazsággal, extrém esetben orrvérzéssel is meg kell küzdenünk. Nyálkahártyáinknak bizonyos mértékű nedvességre van szükségük, hogy ne gyulladjanak be. Megfelelő hidratálás mellett nyálkahártyánk gátként működik a kórokozókkal szemben. Emiatt a száraz beltéri levegőt vízgőzzel kell dúsítani, hogy a levegő páratartalma egészséges értékre emelkedhessen. Ha a páratartalom nem elég magas, az az egész immunrendszerünket megterheli, és ez bizony megbetegíthet. Ezenkívül a vírusok tovább élhetnek száraz levegős környezetben, mint ideális beltéri klímában, ami megint csak növeli a megbetegedések kockázatát.

2. Jó alvás

Ha a beltéri klíma nem elég párás, az nyugtalan alvást okozhat. A túl alacsony, 40 százalék alatti páratartalom nagyobb terhelést jelent szervezetünknek, mint az ideális 50 százalék körüli érték. Ha a levegő optimálisan telített, testünk ellazulhat. A csecsemők és a kisgyermekek különösen érzékenyek a kiegyensúlyozatlan, túl száraz beltéri klímára. Ez orvosolható, ha párásítóval növeljük a helyiség páratartalmát, és így biztosítjuk a jobb éjszakai alvást. Megfázás és influenza esetén az optimális páratartalom enyhítheti az olyan tüneteket, mint az orrdugulás és a köhögés, így jobban tud aludni.

3. Könnyebb légzés

A legtöbb allergiás észleli a pollen- és porrészecskék jelenlétét a levegőben, különösen tél vége felé és tavasszal, amikor a hőmérséklet ismét emelkedik. A nem kellően párásított beltéri levegő sajnos nagymértékben elősegíti az apró részecskék szétszóródását. A levegő párásításával a lebegő részecskék jobban kötődnek egymáshoz, így nehezebbek és a talajba süllyednek. Ennek köszönhetően ezek az apró részecskék nem keringenek a levegőben, és csökken az irritáció.

4. Kevesebb horkolás

Mindannyiunknak eleget kell aludnunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ha azonban szobatársa, partnere vagy szomszédja horkol, az jelentősen megzavarhatja az alvást. A horkolás még súlyosabbá válhat, ha az adott személy megfázik, orrdugulásban szenved, ami tovább nehezíti a légzést. Ha párásítót használ a helyiség nedvességének megőrzésére, az segíthet tisztítani a légutakat, és tartós megoldást jelenthet a horkolás problémájára is.

5. Egészségesebb bőr

Bőrünknek stabil nedvességszintre van szüksége. A megfelelő szépségápolási termékek mellett az egészséges beltéri klíma elengedhetetlen ahhoz, hogy bőre feszes és egészséges maradjon. Ha hosszú időt töltünk rossz klímával rendelkező környezetben, akkor bőrünk nem kapja meg a szükséges nedvességet, ami ennek következtében kiszáradáshoz vezet.

Segítségre van szüksége a megfelelő párásító kiválasztásához? Vajon melyik légnedvesítő jobb az ön számára? Tudjon meg többet, vagy kérje szakember tanácsát az ön igényeinek leginkább megfelelő párásító megvásárlásához. Lépjen kapcsolatba az Alza.hu szakembereivel, hogy biztosan megtalálja a legjobb opciót!