Kutyaszőr eltávolítása szőnyegről és egyéb helyekről

kutyaszőr eltávolítása
Kutyaszőr eltávolítása

Vannak olyan problémák, amelyek megoldásával minden kisállatot tartónak foglalkoznia kell. Ide tartozik az is a kutyaszőr eltávolítása szőnyegről és egyéb bútorról is. Minden kutyában közös az a tulajdonság, hogy hullajtják a szőrüket, ezért a takarítás közel sem egyszerű feladat. Emellett vannak olyan anyagok is, amelyek tisztítása még normális körülmények között is kihívást jelent – a kutyaszőrt pedig nagyjából lehetetlen belőlük kiszedni. Szerencsére azonban vannak olyan házi praktikák, amelyekkel könnyedén és költséghatékonyan kezelhetjük ezt a problémát!

Miért fontos a kutyaszőr eltávolítása?

Minden kisállat szőre – ezáltal a kutyák szőre is a forrása lehet különböző egészségügyi gondoknak. Jellemzően az allergiával és az asztmával küszködők élvezhetik ezt erősebben. Azonban jobb elejét venni ezeknek az egészségügyi problémáknak, mert gyakori tisztítással könnyedén megoldhatjuk ezt a helyzetet.

Hogyan távolítsuk el a kutyaszőrt a szőnyegről?

Ezt a problémát többféle módszerrel is orvosolhatjuk, viszont az eljárás függ a szőnyeg anyagától is.

Alapesetben a porszívózás is megoldhatja a problémát, azonban nem mindegy, hogy hogyan porszívózunk. Ma már a boltok polcain rengeteg olyan készülékkel találkozhatunk, amelyet speciálisan kisállatszőr felporszívózásához terveztek. Azonban, ha ilyen készülékkel nem rendelkezünk, akkor is eredményesek lehetünk egy porszívó használatával.

Amikor porszívózással szeretnénk megoldani ezt a helyzetet, akkor lényeges, hogy a szőnyeget minden irányból alaposan porszívózzuk át. Ezzel elősegíthetjük, hogy a szőnyeg szövetszálaiból kijöjjenek a szőrszálak. A porszívózás hatékonyságát növelhetjük azzal, ha a folyamat előtt egy enyhén benedvesített szivaccsal áttöröljük a szőnyeget. Ezzel könnyedén fel tudjuk lazítani a szövetszálakat, ezáltal megkönnyítjük a porszívó munkáját is.

Egyéb módok, amelyekkel hatékony lehet a kutyaszőr eltávolítása

Sokan nem is gondolnák, hogy egy nedves törlőkendő vagy egy benedvesített rongy is könnyedén megoldhatja ezt a problémát.

A szőnyegen és az egyes bútorokon is sikerrel alkalmazhatjuk a gumikesztyűt. Mivel ez az eszköz felülírja tárgyaink elektromos töltését, ezért hatékonyan alkalmazható a kutyaszőr összegyűjtéséhez. Egyszerűen húzzuk a kezünkre és simítsuk át a tisztítandó felületeket. Mivel a gumikesztyű odavonzza magához a kutyaszőrt, ezért ezzel a módszerrel hatékonyan és gyorsan megszabadulhatunk tőle. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a kesztyűt csak egy irányba húzzuk, mert ezáltal könnyedén le tudjuk seperni a szőrt a felületről.

A gumikesztyűhöz hasonlóan alkalmazható a szőrgyűjtő kesztyű is. Természetesen ennek elsődleges, hogy a kisállatok bundáját átsimítsuk, ezáltal megakadályozva, hogy lehullajtsák a szőrüket a lakásban. De remekül alkalmazható takarításra is, csakúgy, mint a gumikesztyű. Egyszerűen húzzuk a kezünkre és töröljük át vele az érintett felületeket.

Egy egyszerű ragasztószalaggal is sokat tehetünk szőnyegünkért. Természetesen szösztelenítő hengert is alkalmazhatunk, ami nemcsak a ruháinkról, hanem a szőnyegből is könnyedén el tudja távolítani a szőrszálakat.

Hogyan óvjuk meg a kanapét?

Természetesen a legjobban akkor járunk el, ha megelőzzük a bajt, vagyis mielőtt felengednénk kedvencünket a kanapéra, azelőtt leterítjük és megvédjük a felületet. Ajánlott egy erre a célra készített takarót alkalmazni, mert abból könnyebben távolítható el a szőr, mint egy sima pokrócból.  Ha pokróccal terítettük le kanapénkat, akkor gyakori mosással könnyedén megőrizhetjük a kanapé tisztaságát és higiéniáját is.

A gumikesztyű a kanapé tisztítása során is a segítségünkre lesz! A fent ismertetett módon egyszerűen húzzuk fel a kesztyűt és simítsuk át a felületet egy irányba.

Kutyaszőr eltávolítása egyéb felületekről

A lakás azon helyiségeiben, ahol nincs szőnyeg könnyedén eltávolítható a kutyaszőr. Ehhez mindösszesen egy szilikon fejű partvist szükséges beszereznünk. Ennek előnye a klasszikus partvissal ellentétben, hogy a szilion sörtékbe nem tudnak beragadni a szőrszálak. Miután végeztünk, egyszerűen ki tudjuk rázni belőle a kutyaszőrt. Emellett nemcsak a nagyobb szőrcsomókat lehet vele nagyon gyorsan összegyűjteni, hanem a port is.