Réz tisztítása házilag, környezetbarát szerekkel

réz tisztítása
Réz tisztítása

A rézből készült tárgyak jellemzően nagyon szépen csillognak, azonban idővel veszítenek fényükből. A réz tisztítása különös odafigyelést igényel, mert nem mindegy, hogy mivel és hogyan próbáljuk visszaállítani fényüket. Legyen szó rézből készült edényekről, kilincsről vagy akár ékszerekről, közös jellemzőjük, hogy a különféle zsíros és egyéb szennyeződések könnyedén megtapadnak a felületükön. A tisztításra azért is kell különös gondot fordítani, mert, ha nem megfelelő módon és nem a megfelelő szerekkel végezzük, akkor könnyedén károsíthatjuk a felületüket. Szerencsére nem szükséges bolti szereket alkalmazni, mert a vegyszermentes házi praktikákkal is könnyedén megoldható a réz tisztítása házilag!

Mire figyeljünk?

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, hogy tényleg réztárgyról van-e szó, vagy csak rézzel bevont egyéb anyagról. A rézből készült tárgyakat nem szabad hosszasan áztatni és mosogatógépben mosni. Amennyiben használati tárgyakról van szó – például edényről vagy serpenyőről – akkor a használatot követően a lehető leghamarabb tisztítsuk meg a felületüket. Ezzel könnyedén megóvhatjuk a tárgyak szépségét. A legjobban akkor járunk el, ha a használatot követően gyorsan lemossuk és megszárítjuk ezeket.

Mielőtt bármilyen szerhez nyúlnánk, töröljük le a réztárgyak felületén levő port egy mikroszálas törlőkendő segítségével. A tisztításnak csak ezt követően álljunk neki. A réztárgyak fényesítéséhez puha rongyot használjunk. Jellemzően minél többet töröljük át a felületüket egy puha rongy segítségével, annál fényesebbek lesznek. Kerüljük a dörzsiszivacsot és azoknak az eszközöknek a használatát, amelyek károsíthatják a felületet. Ezek helyett használjunk puha rongyokat. Bár a vegyszermentes szerek a bőrünket is kevésbé károsíthatják, azonban érzékeny bőrűeknek célszerű kesztyűben végezni ezt a folyamatot.

Réz tisztítása környezetbarát szerekkel

A háztartásban sok helyen bizonyított már az ecet, a só és a citrom és szerencsére ezekre a filléres csodaszerekre akkor is számíthatunk, ha a réz tisztítása kerül napirendre.

Az ajtókilincseket, kopogtatókat könnyedén megtisztíthatjuk az alábbi módszer segítségével: egy tiszta konyharuhára facsarjuk ki fél citrom levét és szórjunk rá konyhasót. Ezután ezzel a ruhával kell átdörzsölni az érintett felületeket. Miután ezzel megvagyunk, egyszerűen csak le kell öblíteni és teljesen szárazra kell törölni.

Az ecetet és a sót kétféleképpen is felhasználhatjuk a réztárgyak tisztításához. Remek réztisztítót készíthetünk ecet, só és liszt keverékéből is. 2 dl ecethez adjunk egy kis kanál sót és annyi lisztet, hogy az elegyből egy sűrű állagú pasztát kapjunk. Ezután ezt a pasztát dörzsöljük bele a megtisztítandó felületekre és hagyjuk hatni negyedórán keresztül. Ezután tiszta vízzel öblítsük le a pasztát és a réztárgyakat teljesen szárítsuk meg.

Másik megoldás, ha csak ecet és só keverékét használjuk. Ebben az esetben 0,5 dl ecethez adjunk egy kiskanál sót és alaposan keverjük össze, amíg feloldódik. Ezután egy puha rongy segítségével addig törölgessük a réztárgy felületét, amíg vissza nem nyeri régi fényét. Miután a tárgyak újra eredeti pompájukban ragyognak, tiszta vízzel öblítsük le, majd alaposan szárítsuk meg őket.

A fogkrém a háztartásban több helyen is felhasználható és a réz tisztítására is sikerrel alkalmazhatjuk. Ehhez hordjuk fel a fogkrémet az érintett felületekre, vékony rétegben. Ezután pár percig hagyjuk hatni, ezután töröljük le egy rongy segítségével. A folyamat lezárásaként öblítsük le és töröljük tisztára a tárgyakat.

Hogyan történjen az antik réz tisztítása?

A szabad levegőn levő réztárgyak felülete oxidálódik. Fontos tisztázni, hogy ha már patina keletkezett rajta, akkor annak megtisztítása szakember segítségét igényli. Jellemzően a szobrokon és egyéb, nagyobb méretű tárgyakon levő zöldülésre kell itt gondolni, amiket nem elegendő egyszerűen áttörölni. Ezeknél a felületeknél kerülni kell a csiszolóanyagok használatát is, mert azok könnyedén megsérthetik a felületet.