Hogyan történjen a reluxa tisztítása házilag?

reluxa tisztítása
Reluxa tisztítása

Otthonunkban számos olyan dolog van, ami kiesik a látószögünkből, ezért takarítás során sokszor figyelmen kívül hagyjuk. A reluxa mellett az ablakpárkány, a kilincsek és a villanykapcsolók is ide sorolhatók. Jellemzően a figyelmen kívül hagyott területeken jelentős mennyiségű szennyeződés tud megtapadni, aminek megtisztítása nem könnyű feladat. Szerencsére azonban vannak olyan házi praktikák, melyekkel a reluxa tisztítása házilag könnyedén és gyorsan elvégezhető.

Mire figyeljünk?

A reluxa tisztítását óvatosan kell elvégeznünk, mert az egyes lamellák rendkívül sérülékenyek, emiatt nem mindegy sem a tisztítás módja, sem az, hogy milyen eszközöket és hogyan használunk. Jellemzően a reluxára is rengeteg port tud lerakódni – a függönyökhöz hasonlóan. A tisztítást akkor fog kevesebb vesződséggel járni, ha rendszeresen végezzük. Hiszen, ha hetente áttöröljük, akkor néhány perc alatt végezhetünk a művelettel. Ezzel szemben, ha sokáig halogatjuk, akkor ez a folyamat is sokkal tovább fog tartani.

A reluxa tisztítása lépésről lépésre

A reluxa tisztítását minden esetben összezárt állapotában kell elkezdeni. Fentről lefelé, majd jobbról balra haladva át kell törölni a reluxa teljes felületét egy mikroszálas törlőkendő segítségével. Ez az eszköz nagy segítség a háztartásban, mert remekül lehet vele portalanítani, emellett még az inox felületek tisztítása is megoldható a segítségével. Miután áttöröltük a reluxát nyissuk ki és töröljük át úgy is, majd újból zárjuk össze, fordítsuk meg és töröljük át a másik oldalát is.

Ezután jöhet a porszívó: a csövére helyezzük fel a szűkítőt és porszívózzunk fel minden szennyeződést, port, ami a reluxa alá lehullott a takarítás során.

Reluxa tisztítása ragacsos, makacs szennyeződések esetén

Ha a reluxa felületén ragacsos szennyeződések vannak, akkor ezeket már nem elegendő egy ronggyal letörölni. A legjobb, vegyszermentes megoldás az ecet használata. Vízzel keverjünk össze 20%-os ecetet, 1:1 arányban. Ezután egy mikroszálas kendőt mártsunk bele a keverékbe és ezzel tisztítsuk meg a felületet. Egy másik, remekül alkalmazható megoldás, ha egy nem szöszölő zoknit húzunk a kezünkre, azt mártjuk bele az ecetes keverékbe és így végezzük el a takarítást.

A nedves törlés során arra figyeljünk, hogy mindig jól csavarjuk ki a rongyot, amit használunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy az ablakpárkány is beszennyeződjön a takarítási folyamat során. Miután óvatosan áttöröltük a reluxa teljes felületét, várjuk meg, amíg teljesen megszárad és csak ezt követően vegyük újra használatba.

reluxa tisztítása házilag

Nagytakarítás: mit tegyünk, ha nagyon koszos a reluxa?

A rendszeres portörlés ellenére is időről időre érdemes egy alaposabb tisztításnak alávetni a reluxát. Ezt a folyamatot is érdemes beilleszteni az évi nagytakarítási rutinba és legalább évente egy-két alkalommal teljeskörűen megtisztítani.

Ha nagyon koszossá vált a reluxa, akkor, ha leveszük a helyéről, a kádban is könnyedén meg tudjuk tisztítani. Azonban ebben az esetben nagyon kell vigyázni, hogy ne sérüljön meg a felülete. A legjobban akkor járunk el, ha beáztatjuk legalább 1 óra hosszára mosogatószeres, langyos vízbe. Ezután elegendő lehet áttörölni egy puha ronggyal. Majd következhet egy tiszta vizes öblítés. Ha sikerült teljesen megtisztítani a reluxát, akkor felakasztva szárítsuk meg teljesen és csak ezután helyezzük vissza a helyére.

Hogyan őrizzük meg a reluxa szépségét?

A megelőzéssel a reluxáért is sokat tehetünk. Ne fújjunk rá légfrissítőt, vagy egyéb szert, mert azok könnyedén megtapadhatnak a felületén és a port is jobban fogják vonzani. A reluxa tisztításához minden esetben rongyot használjunk! Ez azért nagyon fontos, mert az egyéb módszerek – például a poroló használata nem távolítja el teljesen a szennyeződéseket. A mikorszálas törlőkendő sajátossága, hogy nagyon hatékonyan tudja összegyűjteni a port a különböző felületekről, ezért első lépésként mindig ezt szükséges használni. A nedves törlést csak a portanítást követően végezzük, különben a por nagyon bele fog ragadni a reluxa felületébe.