Tavaszi nagytakarítás: tippek és praktikák

tavaszi nagytakarítás sorrend
Tavaszi nagytakarítás

A tavasz a természet megújulása mellett arra inspirál, hogy mi is újuljunk meg. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban gyakran kezdünk bele tisztító kúrákba, hogy a szervezetünket felfrissítsük. Célszerű ilyenkor a környezetünkre is figyelmet fordítani és elvégezni otthonunkban a tavaszi nagytakarítást! Milyen szerekkel végezzük? Mi a tavaszi nagytakarítás helyes sorrendje? Tartson velünk és mindent megtudhat!

Fontos a sorrend!

Ahhoz, hogy kellő hatékonysággal és eredményességgel tudjunk végezni a takarítással, fontos, hogy figyelembe vegyünk bizonyos szempontokat. Az irányokat tekintve mindig belülről kifelé és felülről lefelé takarítsunk. Tervezzük meg előre a sorrendet és vegyük figyelembe azt is, hogy bizonyos helyiségekben – például a fürdőszobában, vagy a WC-ben – több ideig kell állni hagyni a tisztítószereket. A tervezés növelheti a hatékonyságot, ami által gyorsabban érhetünk a folyamat végére!

Nulladik lépés: a selejtezés és a rendrakás

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk elvégezni a tavaszi nagytakarítást, rendet kell raknunk. Szükség esetén akár meg is szabadulhatunk olyan tárgyaktól, amik csak a helyet foglalják és fogják a port, de már nem használjuk őket. A selejtezés és a rendrakás megkönnyíti a takarítást, hiszen ezáltal nem kell a tárgyakat kerülgetni és ide-oda pakolni egy polc, vagy szekrény letörlésekor. A selejtezést és a rendrakást ne csak a látható helyeken végezzük el, hanem a szekrényekben is.

A tavaszi nagytakarítás sorrendje

A szekrények és polcok teteje, a karnisok, a fűtéscsövek, a lámpák, valamint a falak portalanítása is lényeges lépés, amelyet egy poroló, vagy egy tollseprű segítségével könnyedén elvégezhetünk. A takarókat, párnahuzatokat húzzuk le és dobjuk be a mosógépbe. Fontos lépés a matrac és az ágynemű tisztítása is, hiszen ezekben előszeretettel telepszenek meg a portatkák. Próbáljuk egy melegebb napra időzíteni a takarítást, hogy a kimosott ágyneműk és huzatok könnyebben meg tudjanak száradni. A szőnyegeket vigyük ki az udvarra, vagy az erkélyre és poroljuk ki.

Ablakok és ajtók tisztítása

A következő lépés az ablakok és az ajtók megtisztítása. Fontos, hogy az ablakok esetében fordítson figyelmet a keret megtisztítására is. Az ajtóknál a keret mellett a kilincsről se feledkezzünk meg! Az ablakok megtisztítása előtt vegyük le a függönyöket. Ahhoz, hogy a függönymosás a lehető legszebb eredményt hozza, fontos, hogy színek szerint szétválogatva mossuk ki függönyeinket. A mosógépből kivéve, még nedvesen akasszuk vissza őket és így hagyjuk megszáradni – ezáltal a függöny kevésbé lesz gyűrött.

A fenti műveletek elvégzését követően jöhet a porszívózás, vagyis a szobák takarításának záró lépése. Természetesen ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk elvégezni, szükséges beszereznünk egy jó minőségű, megbízható porszívót. Ez a befektetés hosszútávon garantáltan megtérül, hiszen lerövidíti és megkönnyíti a munkánkat. A porszívózást követően mossunk fel!

tavaszi nagytakaríts tippek

A tavaszi nagytakarítás következő állomása: a fürdőszoba

A fürdőszobában is alkalmazzuk a felülről lefelé és belülről kifelé elvet. Kezdő lépésként itt is rakjunk rendet a polcokon és a fiókokban. A törölközőket és a kádkilépőt helyezzük a mosógépbe. ezt követően elérkezett a csempe – és fugatisztítás ideje. Szerencsére a vízkőtől és a szappanmaradékoktól könnyedén meg lehet szabadulni vegyszerek használata nélkül is! Az ecet és a szódabikarbóna nagyon hatékonyan bevethető, hiszen súrolás nélkül is szép eredményt érhetünk el a használatukkal. Ne feledkezzünk meg a zuhanyról és a csaptelepekről sem: ezekről is távolítsuk el a szennyeződéseket. Érdemes a lefolyóra is figyelmet fordítani és beleönteni lefolyótisztítót. Amennyiben a szilikon tömítések alatt penész telepedett meg, amit még súrolással sem tudjunk eltávolítani, akkor elérkezett az ideje, hogy ezeket megújítsuk. Porszívózással és felmosással zárjuk a helyiség tisztítását.

Tavaszi nagytakarítás a konyhában

A legmakacsabb szennyeződések jellemzően a konyhában vannak jelen: a vízkő mellett zsíros és olajos szennyeződésekkel és ételmaradékokkal kell felvennünk a harcot. Szerencsére az ecetet itt is segítségül hívhatjuk, amely a vízkőoldáson túl a zsíros szennyeződéseket is eltávolíthatjuk a segítségével.

A konyha takarítását is rendrakással kezdjük. A szekrények és fiókok mellett – szükség esetén – a hűtőszekrényből is selejtezzük ki az élelmiszereket. A hűtő mellett a fagyasztót is ellenőrizzük és jegesedés esetén olvasszuk le. A hűtőszekrény tisztításakor a kivehető alkatrészeket vegyük ki és úgy tisztítsuk meg. Ezt követően a belső, majd a külső részei következhetnek.

Ezt követően tisztítsuk meg a tűzhelyet és a sütőt, majd a mikrohullámú sütőt is. A zsíros szennyeződések hatékony eltávolításához készítsünk sűrű pasztát ecet és szódabikarbóna felhasználásával: hordjuk fel a felületre, hagyjuk hatni, majd egy szivacs segítségével dörzsöljük át.

Tavaszi nagytakarítás tippek

A különféle háztartási gépek tisztításánál tisztításánál mindig szükséges figyelembe venni a gyártó utasítását! Ez lényeges lépés, ha sokáig szeretné megőrizni és használni készülékeit.

Fontos a megfelelő időpont megtalálása: célszerű egy olyan napot választani a nagytakarításra, amikor jobb az idő. Fordítsunk figyelmet a szellőztetésre és az ablakokat hagyjuk nyitva a takarítás ideje alatt.