Függönymosás tippek és praktikák

függönymosás házilag
Függönymosás – tippek és praktikák

A függönyök bármilyen helyiséget képesek feldobni és otthonossá tenni – persze ez az állítás csak akkor igaz, ha azok tiszták és esztétikusak. A függönymosás az egyik olyan házimunka, amivel évente általában csak egy alkalommal találkozunk: a legtöbben csak a tavaszi nagytakarítás alkalmával szentelnek neki figyelmet. Annak érdekében, hogy elérjük a várt eredményt, bizonyos szempontokat szem előtt kell tartanunk. Nézzük, hogyan történjen a függönymosás házilag!

Hogyan készüljünk elő a függönymosásra?

Anyag és szín szerint is különítsük el a függönyöket, hiszen más módon kell kitisztítani egy vékonyabb dekorfüggönyt és egy sötétítő függönyt. Emellett figyeljünk oda arra is, hogy a konyhai függönyöket kezeljük külön, mert azokra könnyen rákerülhetnek olajos, vagy zsíros szennyeződések is. Fontos, hogy kezeljük külön azokat a darabokat, amelyek erősen szennyezettek, vagy már elszíneződtek, mert azok extra szereket igényelhetnek. Mielőtt nekiállnánk a folyamatnak távolítsuk el a függönykarikákat és csipeszeket.

Elő a porszívóval!

Mindenképp érdemes előkészíteni a porszívót, ezáltal a karnisról lehulló port azonnal fel tudjuk takarítani. Mosás előtt először is ki kell porolni a függönyöket, hiszen, ha poros állapotukban kerülnek be a mosógépbe, akkor könnyebben szürkülnek be.

A konyhai függönyöket – amennyiben erősebb szennyeződések kerültek rájuk – áztassuk be zsíroldóba. A sötétítő függönyök általában vastagabb anyagból készülnek, amelyeket nehezebb kiporolni, ezért ezeket óvatosan ki is porszívózhatjuk mosás előtt.

Mivel történjen a függöny mosása és fehérítése?

Vannak olyan szerek, amelyekkel páratlan eredményt érhetünk el, mint például a szódabikarbóna, a konyhasó, a sütőpor vagy a citromlé. Azonban más szereket célszerű elkerülni, hiszen a klóros vegyszerek és a hipó besárgíthatják az anyagokat. Szín szerint válasszuk meg a mosószereket, vagyis a fehér darabokhoz fehér, míg a színesekhez színes mosószert alkalmazzunk.

Ne mossuk össze egyéb ruhákkal, mert az egyes cipzárak és gombok könnyen megsérthetik a függöny vékony anyagát. Ha nem tudjuk eltávolítani a függönykarikákat, akkor mindenképp mosóhálóban mossuk.

Hány fokon mossuk függönyeinket?

Általánosságban elmondható, hogy a függönyöket alacsony hőfokon (max. 30-40 Celsius fokon) szabad kimosni, kímélő programban. Természetesen az egyes darabokon feltűntetett mosási útmutató hasznos segítséget jelent, ezért ezt is érdemes figyelembe venni. Ha szeretnénk megúszni a vasalást, akkor ne használjuk a centrifugát, vagy csak alacsony fordulatszámon és kézzel se csavarjuk ki belőlük a vizet. függönymosás szódabikarbónával

Fehérítés mesterfokon: függönymosás szódabikarbónával, vagy konyhasóval

A szódabikarbóna az egyik legolcsóbb és leghatásosabb fehérítőszer, amit bátran bevethetünk a függönyök megszépítése érdekében is. Fehérítő hatása mellett a szagokat is könnyedén eltávolítja a szövetekből. Ha a függönyök még nincsenek rossz állapotban, vagyis nem kezdtek el besárgulni, akkor is használhatunk szódabikarbónát a mosáshoz. Ebben az esetben a mosószer mellé adagoljuk, majd a hagyományos módon indítsuk el a programot.

Ha a függönyök erősebben szennyezettek és elszíneződtek, akkor jöhet az áztatás! A szódabikarbónát oldjuk fel langyos vízben, majd néhány óra hosszára – vagy akár egy egész éjszakára – helyezzük bele a függönyöket. Kb. 5 dkg szódabikarbónát használjunk literenként.
A fehérítéshez a másik megoldás a sós vizes áztatás. A megfelelő eredmény elérése érdekében 10 dkg sót használjunk literenként, majd ebbe a keverékbe helyezzük bele függönyeinket, akár egy egész éjszakára.

Hogyan használható függönymosáshoz a citromlé és a sütőpor?

A nem megfelelő mosás függönyeink beszürkülését eredményezheti, ami ellen az egyik leghatékonyabb házi csodaszer a citromlé. Az érintett darabokat maximum fél óra hosszára be kell áztatni tömény citromlébe, ezáltal visszanyerik korábbi fehérségüket. Ezt követően a citromlevet öblítsük ki tiszta vízzel, majd a hagyományos módon mossuk ki függönyeinket.

A sütőpor szintén fehérítő hatással bír. Használhatjuk a mosáshoz adagolva, vagy áztatáshoz is. Ha ez előbbi mellett döntünk, akkor a mosószerhez adagoljuk, ezáltal könnyen eltávolíthatjuk a frissebb elszíneződéseket. Áztatáshoz oldjuk fel a sütőpont langyos vízben és néhány óra hosszára helyezzük bele az érintett darabokat, majd ezután a szokásos módon mossuk ki.

Pro tipp a gyűrődésmentes függönyökért!

A függönyöket ne gyűrjük be a gépbe, hanem hajtogassuk össze és úgy helyezzük be. Ha így teszünk, akkor sokkal kevésbé lesznek gyűröttek a mosás után. A legszebb eredményt úgy érhetjük el, ha a mosógépből kivéve, még nedvesen visszahelyezzük és lógva hagyjuk megszáradni. függönymosás hány fokon

Milyen gyakran végezzük?

A legtöbben csak évente egyszer – a tavaszi nagytakarítás alkalmával – szánják rá magukat a függönymosásra. Azonban, ha évente két-három alkalommal elvégezzük, akkor függönyeink élettartamát is növelhetjük és elkerülhetjük, hogy besárguljanak, vagy beszürküljenek. Mivel a függönyök magukba szívják a szagokat, a port és a polleneket is, ezért a lakás jobb levegőjének érdekében is érdemes nagyobb figyelmet fordítani rájuk.