Lakkozott bútor felújítása házilag

lakkozott bútor felújítása
lakkozott bútor felújítása

Megunt, vagy kopott bútorainkat néhány házi praktika segítségével könnyedén újjá varázsolhatjuk. Hogyan kezdjünk neki? Mire figyeljünk? Mennyi időt vesz igénybe a felújítás? Hogyan lesz az eredmény mutatós és tartós? Cikkünkben választ kap minden kérdésére és tippeket is adunk, amelyekkel sikerrel végezhető el a lakkozott bútor felújítása.

A bútorfelújítás egyre nagyobb trend napjainkban, de ez nem is csoda. Néhány felújítási technika elsajátításával könnyedén átalakíthatjuk lomtalanításra váró bútorunkat, a saját ízlésünknek megfelelően. A festés a leggyorsabb és legkönnyebb módja a felújításnak, azonban néhány lépést be kell tartanunk a siker érdekében!

Állapítsuk meg, milyen bútorral állunk szemben!

A kezdő lépés a kiválasztott bútordarab anyagának megismerése. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem laminált, vagy műanyag bútordarabbal állunk szemben! Akkor beszélünk lakkozott bútorról, ha a fa erezete és rajzolata látszódik a felület alatt. A lakkozott bútor anyaga lehet furnérozott, de készülhet tömörfából is.

A lakkozott bútor felújítását a felület csiszolásával kezdjük

Ha festéssel szeretnénk új külsőt varázsolni szeretett bútordarabunknak, az első lépés a felület csiszolása. Ez az a művelet, amit semmiképp se hagyjunk ki, mivel a csiszolás segítségével tudjuk felkészíteni a felületet a festék befogadására. Attól függően, hogy mekkora a felújítandó felület, csiszológépet is használhatunk – ez lényegesen meggyorsítja a felújítási folyamatot. Ha krétafestékkel szeretnénk átfesteni a felületet, akkor a csiszolást lényegében ki is hagyhatjuk. Azonban az eredmény szebb és egységesebb lesz, ha legalább egyszer átcsiszoljuk a felületet.

A csiszolást követően tisztítsuk meg a bútort! Alap esetben elegendő egy ronggyal letörölni a porréteget. Makacsabb szennyeződések eltávolításához használjunk mosogatószeres vizet. Egy szivacs segítségével töröljük át a bútor teljes felületét. Fontos lépés, hogy a felületet hagyjuk teljesen megszáradni!

Következő lépés: a lakkozott bútor javítása

Ezután fatapasz segítségével javítsuk ki a kisebb hibákat. A festés akkor lesz szép és egységes, ha megfelelő felületet festünk. A kisebb hibákat és lyukakat gyorsan ki tudjuk javítani: simítsuk az érintett felületre a fatapaszt, majd hagyjuk megszáradni. Végezetül csiszoljuk simára a felületet és ismét portalanítsuk.

lakkozott bútor javítása

Mivel álljunk neki a bútorfestésnek?

A festék kiválasztása függ attól, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni. A napjainkban népszerű krétafesték használata azért is remek választás, mert könnyedén és gyorsan lehet dolgozni vele. A felület gyors száradási ideje miatt hamar végezhetünk a munkával. Emellett pozitív tulajdonsága, hogy szagtalan, tehát a lakásban is bátran használhatjuk. A padlóra kicsöpögő festékcseppeket egy nedves rongy segítségével könnyedén el tudjuk távolítani.

A krétafesték elnevezés a festék száradás utáni állagára is utal: a felület matt, kréta hatásúvá válik. Ezt a fajta festéket készen is megvásárolhatjuk, de lehetőség van otthon is összeállítani – ebben az esetben csak a képzeletünk szabhat határt a színeknek.
Válasszunk minőségi kellékeket!

A lakkozott bútor festése akkor hozza meg a várt eredményt, ha megfelelő eszközzel végezzük! A krétafestéket nagyon könnyű felhordani, azonban lényeges, hogy milyen ecsetet választunk. Mivel vizesbázisú festékről van szó, ezért válasszunk olyan ecsetet, amelyet ilyen típusú festékekhez ajánlanak! A legjobbak azok az ecsetek, amelyek szintetikus sörtéből készülnek. Sík felületekhez lapos ecsetet, díszített és mintázott bútorokhoz körecsetet válasszunk!

lakkozott bútor átfestése

Hogyan történjen a lakkozott bútor festése?

A felület előkészítését követően elérkezett a munka legszórakoztatóbb része, a festés! A krétafestéket vékony rétegben, határozott mozdulatokkal hordjuk fel a bútor teljes felületére, majd hagyjuk megszáradni. Az ecsetet félig mártsuk be a festékbe és a felesleget húzuk le az ecsetről. Ha sötétebb színű bútort szeretnénk világossá alakítani, akkor elképzelhető, hogy a felület száradását követően meg kell ismételni a festést.

Amikor úgy ítéljük meg, hogy kellő mennyiségben felhordtuk a festéket a felületre, akkor egy finomszemcsés csiszolópapírral simítsuk át a felületet. Ennél a műveletnél a fa szálirányával megegyező irányban dolgozzunk.

Az utolsó lépés: a felület lezárása

Amikor elkészültünk a festéssel a záró művelet minden esetben a bútorviasz, vagy bútorlakk felhordása. Ez a művelet azért szükséges, mert ezáltal válik ellenállóvá. Ha olyan felületet festettünk, amely jellemzően nagyobb igénybevételnek van kitéve, akkor érdemes bútorlakkot használni. Erre a célra az igényeinktől függően használhatunk matt, vagy fényes lakkot, azonban a lényeg, hogy olyat válasszunk, amely vízbázisú. A bútorviasz felhordásához használhatunk bármilyen rongyot, amely nem szöszölődik. A vízbázisú lakkhoz vízbázisú festékekhez javasolt ecsetet válasszunk.

Ha a lakkozott bútor felújítása krétafesték használatával történik, akkor a záró csiszolás segítségével könnyedén hozhatunk létre vintage hatású darabokat is. Ez esetben először kezeljük le a felületet, majd azokon a részeken csiszoljuk vissza a bútort, ahol a mindennapos használat alatt is megkopna. Végezetül a tartós eredmény elérése érdekében ismételjük meg a felület lezárását.