Mosogató tisztítása vegyszermentesen

mosogató tisztítása
Mosogató tisztítása

Sokan nem is gondolnák, hogy a mosogató és a mosogatószivacs baktériumok melegágya lehet. A mosogatóban megforduló ételmaradékok, valamint nyers hús vagy tojás átmosása után fokozott figyelmet igényel a tisztítása. Mivel folyamatosan víz éri, ezért a vízkőlerakódás mellett még a penész megjelenésével is számolhatunk. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan végezhető el a mosogató tisztítása egyszerűen, vegyszerek használata nélkül.

Miért fontos és lényeges a rendszeres tisztítás?

A rendszeres tisztítással sokat tehetünk a családunk és saját egészségünkért. Amennyiben nem várjuk meg, hogy nagyobb legyen a baj, akkor viszonylag gyorsan elvégezhető a mosogató tisztítása. Azonban, ha elhanyagoljuk, akkor könnyedén kialakulhat a penész is, amely káros élettani hatásán túl rendkívül elcsúfíthatja mosogatónkat.

Melyek a legjobb tisztítószerek a mosogató vegyszermentes tisztításához?

Szerencsére a mosogató tisztítása nem igényli erős, maró hatású vegyszerek használatát. Ha olyan megoldást keresünk, ami pénztárca – és környezetbarát és az egészségünket sem károsítja, akkor vegyük elő az ecetet és a szódabikarbónát.

Mire figyeljünk a mosogató tisztításakor?

Természetesen a piacon különböző anyagú mosogatókkal találkozhatunk és az egyes felületek más-más tisztítást igényelnek. A tisztításhoz olyan szivacsot válasszunk, ami nem karcolja meg a felületet. A tisztítást minden esetben körkörös mozdulatokkal végezzük. Nézzük, hogy melyik anyag milyen vegyszermentes tisztítószert igényel.

Vegyük fel a harcot a vízkővel szemben

Amikor a vízkőtől szeretnénk vegyszermentesen megszabadulni, többféle szer is rendelkezésünkre áll. Az egyik leghatékonyabb ezek közül a citrom. A citromot többféleképpen is felhasználhatjuk. Az egyik legjobb módszer, ha egy félbe vágott citrommal töröljük át a mosogató teljes felületét.

Amennyiben makacsabb vízkőfoltokkal kell szembenéznünk, akkor először szórjunk a felületre szódabikarbónát, majd így végezzük el a citromos dörzsölést. A szódabikarbóna szemcséinek köszönhetően a felület hamar ragyogóvá válik.

mosogató tisztítása házilag

Mit használjunk a rozsdamentes acél mosogató tisztításához?

A rozsdamentes acél mosogató felülete könnyen karcolódik, ezért tisztításkor kerüljük a dörzsi szivacsokat. A makacs vízkőfoltok és szennyeződések eltávolításához készíthetünk sűrű pasztát szódabikarbóna és víz elegyéből. A szódabikarbónához annyi vizet szükséges hozzáadni, ami egy jól kenhető, de sűrű állagot eredményez. Ezután fel kell hordani a mosogató felületére és egy szivacs dörzsölős felével át kell dörzsölni a teljes felületet. Miután ezzel megvagyunk következhet egy ecetes öblítés. Az ecetet legkönnyebben egy szivacs segítségével tudjuk felhordani a felületre. Ezzel a takarítási módszerrel nemcsak a szennyeződéseket távolítjuk el, hanem egy füst alatt a felület fertőtlenítését is elvégezzük.

Mit használjunk porcelán, kerámia és zománcozott felületeken?

Bár az ecet-szódabikarbóna kombináció az egyik leghatásosabb és legolcsóbb otthoni tisztítószert eredményezi, mégsem használhatók minden felületen. Ennek oka, hogy az ecetben levő sav károsíthatja a különböző anyagokat. Alternatív megoldást jelenthet a mosogatószer, amit házilag is elkészíthetünk. A mosogatószerhez keverjünk egy kevés meleg – semmiképp se forró – vizet. Ezután a tisztítószert egy puha szivaccsal hordjuk fel a felületre és körkörös mozdulattal töröljük át.

Ne feledkezzünk meg a csapról sem!

Amikor a mosogató tisztítása kerül napirendre, akkor semmiképp se felejtsük el megtisztítani a csaptelepet is. A csap, a szűrő és a szórófej is könnyedén tisztítható ecettel. Ehhez készítsünk tisztítószert ecet és víz egyenlő arányú keverékéből. A házi tisztítószert ezután egy szivacs, vagy egy szórófejes flakon segítségével könnyedén fel tudjuk hordani az érintett felületekre. Amikor ezzel megvagyunk, akkor hagyjuk állni egy kicsit, majd egy kefe vagy a szivacs dörzsölős felének alkalmazásával töröljük át a felületet.

Záró lépések

Amikor végeztünk a takarítással egy puha rongy használatával töröljük teljesen szárazra a felületet.