Vegyszermentes mosószer házilag is készíthető!

vegyszermentes mosószer házilag
Vegyszermentes mosószer házilag

Amikor elhatározzuk, hogy környezettudatos életet fogunk élni, akkor első körben a háztartásban használt vegyszereknek keressük meg a környezetbarát, vagyis könnyen lebomló, alternatív változatát. Hogyan készíthető vegyszermentes mosószer házilag? Hogyan készítsünk folyékony mosószert? Mit használjunk öblítő helyett? Cikkünkből mindent megtudhat!

A cél, hogy olyan szereket használjunk a háztartásban, amelyek kevés hulladékkal járnak és használatuk nem károsítja a környezetünket sem. A boltok polcain egyre több „Öko” jelzéssel ellátott tisztítószer található, azonban ezeket általában elég magas áron kínálják. Szerencsére otthon is könnyedén összeállíthatjuk tisztítószereinket, így készíthetünk pl. vegyszermentes ablaktisztítót házilag, vagy mosószert és öblítőt is.

Miért válasszunk környezetbarát megoldást?

A vegyszerek használatának mellőzése nemcsak a környezet szempontjából kiemelkedő fontosságú, hanem az egészségünket figyelembe véve is. A ruhák szövetébe bekerülő mosószer és öblítő irritálhatja a bőrt, amely kiütések kialakulásához vezethet. A környezetkímélő mosószerek használata azért is ajánlott, mert ezek teljesen bőrbarát készítmények, vagyis a használatuk nem okoz semmilyen irritációt.

folyékony mosószer házilag

Pénztárcakímélő megoldás: mosószer házilag

Sokan azért nem döntenek a környezetbarát megoldások mellett, mert azok súlyosan megterhelnék a pénztárcájukat. Szerencsére a házilag előállított mosószer ugyanolyan hatékony, mint a boltban kapható változatok, és a pénztárcát sem terhelik meg.

Összetevők:
5 l csapvíz
5 dkg mosószóda
10 dkg mosószappan

Kiegészíthetjük a receptet vadgesztenyével és különböző illóolajokkal is. Fontos, hogy olyan mosószappant válasszunk a házilag elkészített folyékony mosószerünk alapjául, ami könnyen lebomló, környezetkímélő.

Az elkészítés roppant egyszerű: a vizet egy lábosban tegyük fel melegedni a tűzhelyre. Miközben melegszik, nagyobb lyukú reszelőn le kell reszelni a mosószappant, majd bele kell tenni a felmelegített vízbe és el kell keverni. Használhatunk botmixert, vagy habverőt is annak érdekében, hogy csomómentes elegyet kapjunk. Addig keverjük a mosószappant a vízben, amíg teljesen homogén elegyet kapunk. Ezután meg kell várni, amíg langyosra hül a keverék, majd hozzá kell keverni a mosószódát és el is készült a folyékony mosószer házilag!

Ha túlságosan sűrűnek tűnik a mosószer állaga, akkor víz hozzáadásával hígíthatjuk. A kész mosószert flakonokba töltve tároljuk és használat előtt mindig rázzuk fel! Bármilyen hőfokon, bármilyen színű ruhát moshatunk vele és minőségromlás nélkül hosszan eltárolhatjuk! A keverék sem a ruhák színét, sem a szövetét nem károsítja.

Pro tipp: vadgesztenye használata

Amennyiben még hatékonyabbá szeretnénk készíteni a házilag készített folyékony mosószerünket, akkor adhatunk hozzá vadgesztenyét is. Ez a művelet kihagyható, de abban az esetben ajánlott, ha erősebben szennyezett ruhákat szeretnénk mosni. Ehhez két darab meghámozott vadgesztenye termést fel kell forralni két dl vízben, majd ki kell hűteni, leszűrni és a keverékhez keverni. Ezzel a házilag készített folyékony mosószerünk színe kicsit sárgásabb lesz, azonban ez a szín nem fog nyomot hagyni a ruháinkon!

Illóolajok közül a fertőtlenítő hatású teafaolaj a legjobb választás a mosószer készítésekor. Amikor a mosószerünk már elérte az általunk kedvelt géles állagot, akkor tegyünk bele kb. 10-12 csepp fertőtlenítő hatású teafaolajat.

Ha nem szeretnénk vadgesztenyét használni, de mégis gyakran mosunk erősen szennyezett ruhákat, akkor azokat mosás előtt áztassuk be a ruhákat mosószódás langyos vízbe. Adhatunk hozzá szódabikarbónát is, amely fokozza a mosószóda tisztító hatását, emellett elősegíti a kellemetlen szagok megszűntetését és vízlágyító hatású.

mosószer házilag

Mit használjunk öblítő helyett?

Környezetkímélő megoldás a mosóparfüm használata, amelyet különböző kiszerelésekben lehet kapni. Ezek előnye, hogy mivel csak néhány cseppet szükséges a mosáshoz felhasználni, így nagyon sokáig elegendők. Azonban az egyik legjobb megoldás, ha öblítő helyett ecetet adunk a mosáshoz. Ezzel a megoldással a ruhák teljesen semleges illatúak lesznek, vagyis nem kell attól tartani, hogy az ecet szúrós szaga megmarad szöveteken. Az ecet fertőtlenítő hatású, a ruhák anyagát puhítja és segít megőrizni színüket is, vagyis minden szempontból remek választás. A ruhák mellett az ecet használatával a mosógépünknek is kedvezünk, hiszen ezáltal a készülék kevésbé fog vízkövesedni.

Ha mégsem szeretnénk az ecet mellett letenni a voksunkat, akkor illóolajok segítségével házilag is készíthetünk öblítőt, amely használatával kímélhetjük a ruháinkat és a környezetünket is.

Ha otthon szeretnénk öblítőt készíteni, akkor 9:1 arányban tegyünk egy flakonba vizet és almaecetet, amelyet tetszés szerint illatosítsunk illóolajokkal. Használhatunk levendulát, narancsot, vagy akár jázmint is. Az illóolajok jótékony hatását figyelembe véve célzottan kiválaszthatunk olyanokat is, amelyek pozitív hatását szeretnénk érezni. A flakonba tett összetevőket rázzuk fel és már kész is van a házilag elkészített öblítőnk!