Szagelszívó tisztítása házilag

szagelszívó tisztítása
Szagelszívó tisztítása

A konyhai szag- és páraelszívó berendezések nagy segítséget jelentenek minden háztartásban. A kellemetlen szagok mellett a pára nagyobb részét is kivezetik a lakásból, ezáltal nem kell attól tartanunk, hogy a ruháink, vagy lakásban található egyéb szövetek ételszagúak lesznek. Mivel ezek a berendezések a tűzhely felett kapnak helyet, ezért fokozott figyelmet érdemel a tisztán tartásuk. Nézzünk, hogyan végezhető el a szagelszívó tisztítása egyszerűen, házilag!

Milyen gyakran takarítsuk a szagelszívót?

Alapvetően elmondható, hogy minél gyakrabban takarítjuk, annál jobb. Ennek nemcsak esztétikai oka van – bár amellett sem mehetünk el, hogy a zsíros szennyeződések és a készülékre száradt ételmaradékok nem nyújtanak szép látványt. Ami az igazi problémát jelenti, hogy a szűrőn felgyülemlő kosz-, por- és zsírréteg kedvező közeget biztosít a különböző kórokozóknak. A szennyeződések a készülék teljesítményét is csökkentik, amelynek hatása növekedhet energiafelhasználása is. Emellett a ventilátornak is csökken a szívóteljesítménye.

Természetesen a szagelszívó tisztítás gyakorisága a használat mértékétől is függ. A legjobb, ha a ráfröccsenő szennyeződéseket azonnal letakarítjuk és nem várjuk meg, amíg teljesen rászáradnak. Általános elmondható, hogy a külső borítást célszerű áttörölni és havonta, vagy legalább két havonta be kell iktatni egy teljeskörű takarítást is.

A külső felület tisztításával kezdjük!

A készülék anyaga minden esetben meghatározza, hogy mivel és hogyan takarítsuk. A manapság gyakori inox készülékek tisztítása speciális figyelmet igényel. Az anyag sajátossága miatt könnyen karcolódik, ezért kerülni kell az erős, dörzsölő hatású szivacsok használatát. Ezek helyett inkább a puha, mikroszálas törlőkendőt, vagy konyhai papírtörlőt használjunk a tisztításhoz. A tisztítószer kiválasztásánál szintén legyen prioritás, hogy ne legyen erősen súroló hatása.

A leghatékonyabb házi tisztítószer a külső felületre a szódabikarbóna. A szagelszívó anyagától függetlenül nagyon jól bevethető ez a csodaszer. Víz hozzáadásával készítsünk sűrű pasztát belőle és egy mikroszálas törlőkendő segítségével vigyük fel a felületre. Másik lehetőség a mosogatószeres víz használata: szintén egy puha szivacs, vagy törlőkendő segítségével hordjuk fel a felületre, majd mossuk le. Végezetül egy papírtörlő segítségével töröljük szárazra.

szagelszívó rács tisztítása szódabikarbónával

A szagelszívó alsó részének tisztítása

Amikor a külső réteggel végeztünk, jöhet az alsó rész tisztítása. A berendezésnek ez a része jellemzően erősen szennyezett szokott lenni. A berendezés aljára száradó étel- és zsírmaradványok, valamint a por letakarítása már komolyabb odafigyelést igényel.

Ezeknek a szennyeződéseknek a takarítására is alkalmazható a szódabikarbóna. Azonban, hogy erősebb legen a zsíroldó hatása, célszerű forró vízzel elkeverni. 2 evőkanál szódabikarbónhoz adjunk annyi forró vizet, amivel sűrű pasztát kapunk. Ezt vigyük fel a tisztítani kívánt felületre és hagyjuk megszáradni rajta. Miután rászáradt, benedvesített szivaccsal dörzsöljük le. Ezen a felületen már nem kell olyan óvatosnak lenni, ezért súrolókefével, vagy erősebb dörzsölő hatású szivaccsal is takaríthatjuk. Végezetül benedvesített rongy segítségével töröljük teljesen szárazra a felületet.

Következhet a szagelszívó rács tisztítása

A fémrács minden szagelszívónál kivehető az berendezés alsó részéről, azonban minden típusnál más módon. Emiatt lényeges, hogy ha a használati utasítása alapján végezzük a szétszerelését. A rácsot célszerű hosszabb időre beáztatni forró, szódabikarbónás vízbe. Erre a célra használhatunk egy lavórt, vagy bármilyen edényt, amiben kényelmesen elfér. Az áztatást követően dörzsi szivaccsal távolítsuk el a szennyeződéseket. Ha a szódabikarbóna nem hozott eredményt, készítsünk zsíroldót, amivel könnyedén eltávolíthatjuk a foltokat!

A makacs zsírfoltok eltávolítása nem egyszerű feladat, azonban az erősebb zsíroldók olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyeket jobb elkerülnünk. Ezek a tisztítószerek nemcsak a környezetünkre lehetnek kedvezőtlen hatással, hanem az egészségünkre is. Ehelyett készíthetünk házi zsíroldót is néhány összetevő használatával. A tökéletes elegyhez keverjünk össze 2dl ecetet, 1 evőkanál szódabikarbónával, és egy kevés folyékony szappannal. Igény szerint ebbe a szerbe belekeverhetünk pár csepp illóolajat is. Ezt az elegyet vízzel hígítva alkalmazzuk: töltsük egy szórófejes flakonba, töltsük meg a flakont vízzel. Ezután spricceljük az elegyet az érintett területekre. A jobb eredmény eléréséért fújjuk a tisztítandó felületre és hagyjuk hatni. Ezután egy kefe segítségével alaposan dörzsöljük át a felületet addig, amíg tisztává válik.

szagelszívó szűrő tisztítása

Szagelszívó szűrő típusok és tisztításuk

Papírból készült szűrő: egyszerűen csak ki kell cserélni egy ugyanolyan méretű szűrőre, az alsó fémrács eltávolítását követően. Ezt kizárólag gumikesztyűben érdemes elvégezni, mert erősen szennyezett lehet.

Műanyag szűrő: ennek a tisztításához alkalmazzuk a korábban ismertetett házi zsíroldó szert. Előfordulhat, hogy hosszabb áztatást igényel. A szűrőt csak teljesen tiszta és száraz állapotban helyezzük vissza a helyére.

Aktívszenes szűrőbetét: az ilyen típusokat csak cserélni lehet, amit évente több (legalább 2-3) alkalommal szükséges elvégezni. A filter cseréjét optimálisan 4-6 havonta végezzük el. Szerencsére beszerzése nem okozhat problémát, mert a legtöbb barkácsáruházban megtalálható. Ha nem cseréljük ki időben, idővel érzékelni fogjuk, hogy már nem látja el megfelelően a funkcióját. Ugyanis az elhasználódott szűrő egyre kevésbé fogja megszűrni a kellemetlen szagokat.

Utolsó lépések

A lamellás záró fedél tisztítását se hanyagoljuk el! Ez a fedél az elszívó csővezetékén helyezkedik el, amit kivezetünk a szabadba. Emiatt a fedél belső felülete fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek. Ezt a felületet csak úgy tudjuk alaposan megtisztítani, hogy szétszereljük. A szennyeződések túlnyomó része ugyanis a belső falán található. Ha elhanyagoljuk táptalajt biztosítunk a különböző baktériumoknak. Amikor szagelszívó beépítését tervezzük, akkor célszerű úgy megtervezni, hogy a záró fedelet könnyedén el tudjuk távolítani.