Hogyan történjen az inox felület tisztítása házilag?

inox felület tisztítása
Inox felület tisztítása

Az inox, vagyis a rozsdamentes acél egy olyan strapabíró anyag, amely ellenáll a korróziónak. Ezen tulajdonságai mellett nem meglepő, hogy a legtöbb háztartásban találkozhatunk vele. A mosogatótálca mellett a hűtőszekrény, a tűzhely, a páraelszívó, vagy a konyhai fogantyúknak is kedvelt alapanyaga. Ezek a felületek rendszeres odafigyelés mellett hosszasan megőrzik ragyogásukat. Milyen gyakran és mivel történjen az inox felület tisztítása? Cikkünkben bemutatjuk a legjobb vegyszermentes praktikákat!

Az inox felület jellemzői

A rozsdamentes acél pozitív tulajdonságai mellett meg kell említenünk néhány negatív jellemzőjét is. Mielőtt letesszük a voksunkat az inox készülékek mellett, vegyük figyelembe azt is, hogy ezeken a felületeken sokkal könnyebben meglátszódnak a szennyeződések, könnyen maszatolódnak, ezért rendszeres odafigyelést igényelnek. Emellett az inox felület könnyen karcolódik – amennyiben nem megfelelő tisztítószert és eszközt használunk a tisztításához.

Mire figyeljünk az inox felület tisztításakor?

Az inox felület tisztításához a puhább, mikroszálas törlőkendőket részesítsük előnyben. Semmiképp se használjunk dörzsi szivacsot, mert az könnyedén megkarcolhatja a felületet. Mindenképp kerüljük azokat a tisztítószereket, amelyek savakat tartalmaznak, mert még ezek gőze is károsíthatja a felületet. A savak kárt okozhatnak a felületben, ezáltal kevésbé lesz ellenálló a korrózióval szemben és könnyebben rozsdásodhat.

Mivel a nem megfelelő tisztítószerek is károsíthatják, ezért javasolt a vegyszermentes tisztítószerek használata, amelyekkel a háztartási gép, vagy felület mellett a környezetünknek is kedvezünk és a bőrünket sem károsítjuk. A felület tisztításához a legjobb választás a környezetbarát mosogatószer és a szódabikarbóna. Az inox felületek tisztításakor kerüljük a körkörös mozdulatot! Helyette vizsgálja meg a felületet és a száliránnyal megegyezően tisztítsa meg.

Takarítsunk rendszeresen!

Amennyiben szeretnénk, hogy inox készülékünk megőrizze szép fényét, akkor gyakran – akár naponta töröljük át. Előzzük meg, hogy a szennyeződések rászáradjanak a felületre, mert ezáltal megelőzhetjük, hogy csak dörzséléssel legyenek a szennyeződések eltávolíthatók.
Egyes rozsdamentes acél felületek tisztításához elegendő mosogatószeres vízbe mártott mikroszálas törlőkendőt használnunk. Ide sorolható például a mosogatótálca, egyes háztartási gépek (pl.: a mosogatógép és a hűtő) vagy a munkalapok. Azonban a fogantyúk, a gombok, a tűzhely felülete, vagy a páraelszívó már komolyabb odafigyelést igényelnek, hiszen ezek a felületek jobban ki vannak téve a zsíros szennyeződéseknek. Ezeket a felületeket célszerű minden használat után, de legalább hetente áttörölni. A tűzhely tisztításakor fordítsunk figyelmet a gombokra is, mert a szennyeződések ezek mögött is könnyedén megtelepedhetnek.

Inox tűzhely tisztítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna sokszínű felhasználásáról már írtunk korábbi cikkeinkben is, hiszen használata az egyik legjobb megoldás, ha vegyszermentes háztartást szeretnénk. Szerencsére ez a csodaszer a rozsdamentes acél tisztításához is eredményesen használható.
Ha a tűzhelyről szeretnénk eltávolítani a makacs zsírfoltokat, akkor készítsünk sűrű pasztát: 1 tasak szódabikarbónához adagoljunk annyi vizet, hogy sűrű, de kenhető állaga legyen. Az elegyet súrolószerként alkalmazva könnyedén el tudjuk távolítani a zsírfoltokat. A szódabikarbónából készített súrolószer előnye, hogy használatával a felület nem karcolódik össze. Az igazán makacs foltok eltávolításához a pasztát vigyük fel a felületre, hagyjuk hatni legalább 10 percig, majd egy puha rongy segítségével távolítsuk el.

Mivel a tűzhely gombjait gyakran megfogjuk olajos, zsíros kézzel, ezért ezek is erős igénybevételnek vannak kitéve. A leggyorsabb és leghatékonyabb módszer, ha a gombokat eltávolítjuk és úgy tisztítjuk meg. A tisztításhoz használhatjuk a szódabikarbónás pasztát, vagy mosogatószeres vizet is.

Hogyan tisztítsuk a nemesacél konyhai szagelszívót?

A szagelszívó tisztítása az egyik legkellemetlenebb takarítási művelet. A főzés alatt keletkezett gőzzel az elszívókon zsíros, ragadós szennyeződések jelennek meg. Ezek túl azon, hogy megjelenésük nem esztétikus, táptalajt szolgáltatnak a különböző kórokozók és baktériumok számára. Az elszívó tisztán tartása azért is lényeges, mert a lerakódások csökkentik a ventilátor teljesítményét és növelik a készülék energiafelhasználását is. Itt is fordítsunk figyelmet a megelőzésre és hetente töröljük át az elszívó külső felületét mosogatószeres ronggyal.

A makacs szennyeződések eltávolítása a leghatékonyabban gyógyszertári alkohollal végezhető el. Természetesen itt is kerülni kell a dörzsi szivacsot és egy puha rongy segítségével kell felvinni az alkohol a felületre.

Hogyan távolítsuk el a vízkövet az inox felületekről?

A vízkő eltávolításához alkalmazhatunk ecetet: vízzel hígítva vigyük fel a felületre és egy puha ronggyal töröljük át. Használhatunk citromot is: egyszerűen öntsük a citromlevet a felületre, hagyjuk pár percig hatni, majd egy mikroszálas kendővel töröljük le.