Ablakszigetelés házilag: hogyan csináljuk?

ablakszigetelés házilag
Ablakszigetelés házilag

Az ablakszigetelés házilag egy olyan gyorsan elvégezhető munka, amelyet a hobbi-barkácsolók is könnyedén elvégezhetnek. Ha nincs elegendő keret a teljes nyílászáró cserére, de az ablakok szigetelése nem megfelelő és behúz a hideg, akkor elérkezett az idő a szigetelésre! Ezzel a könnyen kivitelezhető művelettel nemcsak komfortérzetünkön javíthatunk, hanem a fűtésszámlánk is garantáltan csökkenni fog.

Mérjük fel ablakink állapotát!

Először is határozzuk meg, hogy milyen típusú ablakokkal állunk szemben! Általában fa, műanyag vagy alumínium ablakokkal találkozhatunk otthonunkban. Ez utóbbi típus jellemzően az újépítésű házaknál kerül beszerelésre, ezért jellemzően ezeket az ablak típusokat nem érinti a szigetelési probléma.

Mielőtt nekilátunk a szigetelésnek, ellenőrizzük a zsanérokat, mert meglehet, hogy ezek elállítódása okozza a problémát. A zsanérokat célszerű először csak egy ponton módosítani, ezáltal könnyebben lehet visszaállítani az eredeti állapotra.

Ezután meg kell vizsgálni az ablakokat, hogy megtudjuk, pontosan hol húz be a hideg. Erre az egyik legegyszerűbb módszer, ha egy meggyújtott gyertyát végig vezetünk az ablak mellett. Ahol a láng elkezd pislákolni, ott biztosan szigetelésre szorul ablakunk.

Mivel szigeteljünk?

Barkácsáruházakból könnyedén be tudjuk szerezni a szigeteléshez szükséges habszalagot, vagy ablakszigetelő gumit. Ezek jellemzően különböző szélességű és hosszúságú kivitelben kaphatók, ezáltal felhasználhatók minden ablakhoz. Az ablak színéhez igazodva fehér, vagy barna színek közül válogathatunk. Az öntapadó hab- és gumiszalagok könnyen felragaszthatók az ajtókra és ablakokra. A különböző minőségű darabok között olyan típusokkal is találkozhatunk, amelyek időjárás-állók és az UV sugarak sem károsítják.

A habszalag rugalmassága miatt különböző méretű résekre alkalmazható, míg a gumiból készült változat csak meghatározott méretű rések befedésére alkalmas. Ha a gumitömítést választjuk, akkor mielőtt elindulunk a boltba, mindenképp mérjük le, hogy mekkora réssel állunk szemben. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlságosan vékony tömítőanyagot válasszunk. A megvásárolni kívánt szigetelőanyagok csomagolásán a gyártók minden esetben feltüntetik, hogy milyen méretű rés tömítésére alkalmazhatók.

Élettartam tekintetében az ablakszigetelő gumi akár 8 évig, míg a habszalag nagyjából 2 évig bírja.

utólagos ablakszigetelés házilag

Hogyan történjen az ablakszigetelés házilag?

Amikor felmértük a szigetelendő nyílászárók állapotát, beállítottuk a zsanérokat és beszereztük a szükséges szigetelőanyagot, akkor nekiláthatunk a szigetelésnek. Mivel öntapadó szigetelőanyagokról van szó, a ragasztás előtt mindenképpen meg kell tisztítani a felületet. A ragasztás akkor lesz igazán tartós és eredményes, ha a felületet megtisztítjuk a portól és a zsíros szennyeződésektől. Fontos, hogy csak teljesen száraz ablakokra tudjuk megfelelően felragasztani.

A hab- vagy gumiszalagot az ablaknak arra a részére szükséges felragasztani, ahol a bezárt ablak a nem üvegezett résszel találkozik. A tömítést csak azokra a helyekre szükséges felragasztani, ahol ténylegesen rés van. Ha olyan helyre helyezzük fel a szalagot, ahol az ablak alapból jól szigetel, akkor ezzel akadályozzuk a záródását.

Akril és szilikon tömítővel is elvégezhető az ablakszigetelés házilag

A hasonló állaggal rendelkező tömítőanyagok közül az akril matt, míg a szilikon fényes megjelenésű. Alkalmazásuk akkor is javasolt, ha mozog az üveg a nyílászáróban vagy az ablak keretében található lyuk, amit szeretnénk eltüntetni. Mindkét anyagot tubusban árulják és egy kinyomópisztoly segítségével tudjuk felvinni a felületre.  A köztük levő legnagyobb különbség a funkcionalitásukból ered: az akril festhető, míg a szilikon vízzáró. Ezen tulajdonságaik mellett az akrilt főként faablakok szigetelésére ajánljuk. Vizes helyiségben, így például a fürdőszobában célszerű a szilikon tömítőt választani.

Ezekkel az anyagokkal ugyanúgy kell dolgozni: először ki kell szedni a régi tömítéseket és meg kell tisztítani a felületet. Ezután a kinyomópisztoly segítségével fel kell vinni, majd egy spaklival le kell simítani.