Csöpögő csap javítása házilag

csöpögő csap javítása
Csöpögő csap javítása

Ha a csapból csöpög a víz, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha azonnal utánajárunk, hogy mi okozza ezt a problémát. Szerencsés esetben a szerelés nem igényel komolyabb szakértelmet és gyorsan elvégezhető. Azonban az is előfordulhat az is, hogy a csöpögés komolyabb hibát jelez. Amíg halogatjuk a javítást rengeteg víz elfolyhat feleslegesen, ami megnövekedett vízfogyasztást és emiatt egy magasabb vízszámlát eredményezhet. Ha csak kisebb hibával állunk szemben, akkor a csöpögő csap javítása házilag is könnyedén elvégezhető!

Mielőtt elkezdjük a szerelést…

Mielőtt nekilátunk a szerelésnek célszerű elzárni a vizet. Ezzel a lépéssel megelőzhetjük, hogy eláztassuk otthonunkat. Ha ezzel megvagyunk, akkor el is kezdhetjük a probléma felderítését.

Mi okozhatja a csöpögést?

Szerencsés esetben a probléma hátterében a szűrő eltömítődése, vagyis a vízkő lerakódása áll. Ennek ellenőrzéséhez egyszerűen, egy villáskulcs segítségével le kell tekerni a csap végét. Ezt követően a szűrő be kell áztatni ecetes vízbe, amely segítségével maradéktalanul eltávolítható róla vízkő és az egyéb szennyeződések is. Amikor végeztünk, egyszerűen tekerjük vissza a szűrőt.

Ha a csöpögést nem a szűrőben lerakódott szennyeződések vagy vízkő okozza, akkor a leggyakoribb ok, hogy elhasználódik a tömítőgyűrű, vagy a csap belső alkatrészeinek vízkövesedése. Szerencsére, ha ezek okozzák a problémát, akkor a csöpögő csap javítása házilag könnyedén javítható.

A javítást a csap szétszerelésével szükséges kezdeni, hiszen csak így tudunk megfelelő méretű tömítőgyűrűt vásárolni az elhasználódott helyet. A csapbetét alatt található gumitömítésből célszerű néhány darabot tartani otthonunkban, hogy szükség esetén gyorsan elvégezhessük a cserét.

csöpögő csap szerelése

Csöpögő csap javítása egykaros csaptelep esetén

Jellemzően a konyhában, vagy a mosdónál találkozhatunk az egykaros csapteleppel. Ennél a típusnál a bekötőszárba két acélbevonatú, flexibilis cső csatlakozik, ezek szállítják a hideg és a meleg vizet. A bekötőszár a csaptelep alsó részén helyezkedik el. Ennek egyik oldala a csaptestbe csatlakozik, míg másik oldala a hideg- és melegvizes vízkiállásra. Jellemzően különböző stílusú csaptelepekkel találkozhatunk a konyhában, mint a fürdőszobában, hiszen funkcionálisan más szempontok alapján kerülnek kiválasztásra. Ami közös bennük, hogy egy anyacsavarral rögzülnek a bekötőszárhoz.

A szabályozókar és a kifolyócső a csaptesthez csatlakozik. Az egykaros csaptelepeknél a tömítést gyakran kerámiabetét látja el: két kerámialap csúszik egymáson, és ezek segítségével nyitjuk és zárjuk a csapot, a szabályozókar segítségével. Ezek rejtve helyezkednek el a csaptestben. Jellemzően tartósak, vagyis nehezen kopnak, azonban a kopásuk a csap csöpögését eredményezheti. A kerámialapokat alapból szükséges lenne zsírozni annak érdekében, hogy megelőzzük a kopásukat. Ennek hiányában előfordulhat, hogy az állapotuk annyira megromlik, hogy a csap csöpögését eredményezik. Ha kiderült, hogy a kerámialapok okozzák a csöpögést, akkor ezek zsírral történő kezelése megoldhatja a problémánkat.

A csöpögést okozhatja ezeknél a csaptelepeknél a vízkő is, egész pontosan a csapszár végén elhelyezkedő gyöngyözőbetét – ami a kifolyó víz szűrését látja el – vízkövesedése. Ha ez okozza a problémát, akkor a vízkő a víz útját zárja el. Ennek ellenőrzéséhez a csapszár végéről el kell távolítani a gyöngyözőbetétet egy szerelőkulcs segítségével. Ezt követően ecetes víz segítségével szabaduljunk meg a vízkőtől. Ha végeztünk, akkor mossuk át csapvízzel és tekerjük vissza.

Amikor végeztünk a munkával, a csapot néhányszor nyissuk meg és zárjuk el, hogy teszteljük, sikerrel jártunk-e.

csöpögő csap javítása házilag

Hogyan szereljük a tekerős csaptelepeket?

A tekerős csaptelepek lényegében ugyanúgy működnek, mint az egykaros változatok. Ezek a változatok is a bekötőszár és a csaptestből állnak. Ez utóbbi része a kifolyócső. A két típus közötti különbség a víz megnyitásának módjában keresendő. A tekerős csaptelepnél egy rögzítőcsavarral csatlakozik az elzárókar a szelepfészekhez. Ezeknél a csaptelepeknél a csapbetét, valamint a gumitömítés a szelepfészekre illeszkedik.

Az ilyen típusú csaptelepeknél jellemző hiba az alátét meglazulása, ami által romlik, vagy teljesen megszűnik a szigetelő ereje, ami a csap csöpögését eredményezheti. A csapbetét szétszereléséhez először le kell pattintani a zárósapkát – ez a gomb jelzi a csapfejek közepén a hideg és a meleg vizes kart. Ezután a gombok alatt található csavart kell kicsavarozni. A tekerő gombok alatt található tömítőszelence tartalmazza a tömítést. Ha azt tapasztaljuk a szerelés során, hogy a tömítés nem megfelelően, akkor ezt mindenképp cserélni kell.

Ha nem sikerült megoldani a problémát…

Ha a csöpögő csap javítása házilag nem hozott eredményt, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A problémát okozhatja a vízkő, vagy a nem megfelelő tömítés, de akár csőtörést is jelezhet. Ebben az esetben a csövek repedése vagy a nem megfelelő illeszkedése okozza a csöpögést, amelynek javítása mindenképp vízvezetékszerelőt igénylő munka.