Hogyan történjen a festés utáni takarítás?

festés utáni takarítás
Festés utáni takarítás

A festés azon átalakítások közé tartozik, amely segítségével könnyedén tudunk javítani otthonunk állapotán és komfortérzetünkön is. Rábízhatjuk egy szakemberre is, azonban, ha időnk és a falak állapota engedi, akkor egyedül is könnyedén megbirkózhatunk a feladattal. Végezetül pedig nem marad más hátra, mint a festés utáni takarítás, amelyet tippjeink segítségével egyszerűen elvégezhet!

Fontos a megfelelő előkészület!

Ha alaposan előkészülünk, akkor megkönnyítjük helyzetünket! A takarófóliák felhelyezése és a konnektorok leragasztása fontos lépések, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk, amikor festés előtt állunk. Ha lespóroljuk, akkor garantáltan hosszabb időt fog igénybe venni a takarítás.

Amennyiben a lehetőségeink engedik, hordjuk át a bútorokat egy másik szobába. Ezáltal garantáltan megkíméljük őket attól, hogy festékcseppesek legyenek. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor igyekezzünk egy helyre összetolni a bútorokat és takarjuk le őket. Ehhez a művelethez szintén használhatunk takarófóliát, de a régi, már nem használt lepedők vagy pokrócok is megfelelőek.

A padló letakarásához vásároljunk akkora méretű fóliát, amely a szoba alapterületével megegyezik. A fóliát mindenképp rögzítsük egy vastag ragasztószalaggal, mert ezzel megakadályozhatjuk, hogy elcsúszkáljon. Amennyiben megfelelően rögzítjük, akkor kevésbé fognak szennyeződések kerülni a padló alá. A takarással sajnos nem tudjuk teljes mértékben megakadályozni, hogy por, vagy egyéb szennyeződés kerüljön a padlóra vagy a bútorokra. Azonban a megfelelő előkészület segít abban, hogy könnyebben végezhessünk a takarítással.

A festés utáni takarítás első lépése

Amikor befejeztük a munkát, a legfontosabb lépés, hogy vegyük le a lábbelinket. Ezáltal egy mozdulattal megakadályozhatjuk, hogy a cipőnkre került festéket széthordjuk a lakás teljes területén.

Ha végeztünk a festéssel, akkor tisztítsuk meg az eszközöket

A megvett eszközök megfelelő tisztítás és tárolás mellett később is felhasználhatóak lesznek, ezért amint végeztünk a festéssel, végezzük a tisztításukat. Lényeges, hogy minél előbb állunk neki, annál könnyebben tudjuk eltávolítani a festéket az ecsetekről és a hengerekről.

Ha vízbázisú festéket használtunk, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz, hiszen tiszta hideg vízen, mosószeren és szappanon kívül nem lesz másra szükségünk. Az ecseteket és a hengereket hagyjuk a végére. Első körben minden egyéb felhasznált eszközt tisztítsunk meg. Ha a hideg víz nem elegendő, akkor szappanos vízben mossuk tisztára a festéktálcát és a spaklikat. A hengerek és ecsetek tisztításához használjunk hideg vizet. Miután lemostuk őket következhet a mosószeres víz: áztassuk be az ecseteket és alaposan mossuk meg őket. Végezetül hideg vízzel távolítsuk el a maradék szennyeződéseket.

Ha oldószeres festéket használtunk, akkor az eszközök tisztításához használjunk olyan tisztítószert, ami oldószer bázisú. Ezt követően minden eszközt alaposan mossunk meg mosószeres vízben.

Az ecseteket a száradás során úgy kell tárolni, hogy a sörtéjük ne tudjon meghajolni. Célszerű a sörtéket konyhai papírtörlőbe betekerni, mert annak erős nedvszívó hatása van. A hengereket alaposan nyomkodjuk ki a takarítás után, majd egy zacskóban tároljuk.

Ha maradt még festékünk, akkor fontos, hogy mielőtt lezárjuk, tisztítsuk meg a festékes vödör, vagy flakon tetejét! Ezáltal elkerülhetjük, hogy a festékünk beszáradjon.

Kezdődhet a szoba festés utáni takarítása!

Első lépésként távolítsuk el a padlóra leterített takaró fóliát. Ezt a leggyorsabban úgy tudjuk megtenni, ha a sarkoktól befelé haladva hajtjuk össze. Mivel a festés után jellemzően vastag porréteg kerül a bútorokra és a padlóra, ezért a fólia eltávolítása utáni első művelet a seprés. Fontos lépés, hogy a padló tisztítását ne próbáljuk meg gyorsan elvégezni, meg a felkavart por még a frissen lefestett falra is rákerülhet.  A seprés segít megszabadulni a porréteg nagyjától és használatával porszívónknak is kedvezünk. Amikor végeztünk a sepréssel, akkor porszívó segítségél tisztítsuk meg a padló teljes felületét.

Ezután végezzük el a bútorok portalanítását is, ugyanis a padlóhoz hasonlóan a bútorok sem ússzák meg a porosodást a takarás ellenére sem.

Rendszeresen szellőztessünk!

Mivel a festés porral járó tevékenység, ezért kiemelten fontos, hogy figyelmet fordítsunk a szellőztetésre! Megfelelő idő esetén akár a teljes folyamat során nyitva hagyhatjuk az ablakokat, ezáltal megelőzhetjük az erős festékszagot. A szellőztetés a gyorsabb száradás elérésében is a segítségünkre lesz.

Hogyan távolíthatjuk el a festékcseppeket?

Fontos, hogy megfelelő időben álljunk neki a festékcseppek eltávolításának. Ha közvetlenül a festés után észrevesszük, hogy a padlóra, az ablakra, vagy a konnektorokra rácsöpögött a festék, akkor egy benedvesített ruha segítségével tisztítsuk meg azokat. Ha vízbázisú festéket használtunk, akkor a frissen keletkezett foltoktól könnyedén megszabadulhatunk. Amennyiben erősebb szennyeződéssel állunk szemben, és a nedves ruha nem hozott eredményt, akkor kaparjuk le a festéket egy tompa fejű kés használatával.