Mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez?

mennyi festék kell
Mennyi festék kell?

Szobáink felújítása festéssel egy gyors és hatékony módja annak, hogy javítsunk közérzetünkön és otthonunk állapotán. Egy új szín teljesen más hangulatot képes teremteni, de még egy tisztasági, fehér festéssel is javíthatunk közérzetünkön. De vajon mennyi festék kell egy szoba kifestéséhez? Hogyan számoljuk ki a négyszermétert, egyszerűen? Cikkünkből mindent megtudhat!

A szükséges festékmennyiség kiszámításához elsősorban a területet kell pontosan lemérnünk. Azonban ebből a számból nem tudjuk meg egyértelműen, hogy mennyi festék kell. A mennyiséget befolyásolja a rétegszám, valamint a felület struktúrája és porozitása, valamint a színek is.

Mennyi festék kell a terület alapján? Számoljuk ki egyszerűen!

A szükséges festékmennyiséget kizárólag precíz méréssel tudjuk meghatározni. Ha számítás nélkül becsüljük meg a festékigényt, akkor könnyedén előfordulhat, hogy nem veszünk elegendő festéket, vagy a nyakunkon marad. Ezért az első és leglényegesebb lépés, hogy meghatározzuk a festeni kívánt terület pontos méretét.

Egyszerű matematikai műveletekkel könnyen kiszámítható, hogy hány négyzetméterre elegendő festéket kell beszereznünk. A falak területének kiszámításához le kell mérni minden egyes fal szélességét és magasságát, majd a kapott számokat össze kell szorozni. Minden egyes falnál külön-külön kell elvégezni a mérést, majd a kapott számokat össze kell adni. Természetesen a plafonról sem szabad megfeledkezni, hiszen azt is ugyanúgy le kell festeni, mint a szoba többi falát! A plafon méréséhez elegendő a padlót lemérni, aminek többnyire azonos a mérete.

Ha ezzel megvagyunk, akkor egyenként le kell mérni az ajtókat és az ablakokat is. A falakhoz hasonlóan meg kell mérni a szélességüket és a magasságukat, a két számot összeszorozni. Ezt el kell végezni minden egyes ablaknál és ajtónál, majd a kapott számokat összeadni. Ezt követően a falak területéből kapott számból ki kell vonni a nyílászárók területére kapott számot és kész is vagyunk. A méregetést megspórolhatjuk, ha a ház alaprajza a rendelkezésünkre áll, ennek hiányában viszont mindenképp el kell végeznünk.

falfestés házilag

Menjünk biztosra!

Elővigyázatosságból a végeredményhez 20%-ot hozzáadhatunk, akkor garantáltan nem kell kicentizni a festést, és ezáltal marad egy kis tartalék is a kisebb hibák kijavítására. Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy idővel a festék színe változhat, ezért ha a félre tett festékkel később szeretnénk korrigálni, akkor először egy kevésbé látható helyen próbáljuk ki, hogy megfelelő-e az árnyalat.

Ha tudjuk, mekkora a terület, könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyi festék kell!

Ha megfelelően lemértük a festeni kívánt felületet, akkor a festéken feltüntetett számok alapján könnyedén kikalkulálhatjuk a szükséges festékmennyiséget. Ez azt jelenti, hogy ha például egy 50 m2-es szobát szeretnénk kifesteni és a festék kiadóssága (ez minden esetben fel van tüntetve a címkén) 10 m2/l, akkor összesen 5 liter festékre van szükségünk.

mennyi festék kell 50m2 kifestéséhez

Mit jelent a kiadósság és miért kulcsfontosságú?

Persze érthető okokból sokszor az ár-érték arány befolyásolja a döntésünket, azonban a döntés meghozatalához fontos mérlegelni más szempontokat is. A leglényegesebb, amit figyelembe kell venni, az a festék kiadóssága. Lényegében ez határozza meg, hogy mennyi festék kell ahhoz, hogy az adott helyiséget megfelelően ki tudjuk festeni, mert ez a szám mutatja meg, hogy mennyi festékre van szükségünk 1 m2 kifestéséhez.

Végeredményben előfordulhat az is, hogy az olcsóbbnak vélt festék használatával többe kerül a festés, mintha a drágább mellett tesszük le a voksunkat. Ennek oka a festék fedőképessége, ami a különböző típusoknál teljesen eltérő lehet. Előfordulhat, hogy egy festéket mindenképp két rétegben szükséges felvinni a falfelületre, míg egy másik típusból egy réteg is megfelelő fedést biztosít. Ha megfelelően szeretnénk kiszámolni a festékigényt, akkor mindenképp alaposan járjuk körbe a kérdést!  Persze a festékréteg meghatározása is több tényező függvénye!

Mi határozza meg a szükséges festékréteget?

A festék minősége mellett egyéb szempontok is befolyásolhatják a rétegek számát. Az egyik lényeges szempont a fal jelenlegi színe. Hiszen, ha egy világos falszínre szeretnénk festeni (lényegében bármilyen színnel), akkor nagyobb eséllyel lesz elegendő egy réteg, mintha egy sötétebb színt szeretnénk világosítani, vagy más színre átkenni.

Emellett meghatározó a falfelület porózussága is: bizonyos esetekben (pl. vakolás után) a fal több festéket képes magába szívni. Ha frissel vakolt felülettel állunk szemben, akkor a megfelelő mennyiség meghatározásához duplázzuk meg a festékmennyiséget.

Ha szép eredményt szeretnénk, akkor vékony rétegben hordjuk fel a festéket, mert a vastagabb rétegben felhordott festék könnyen foltossá teheti a falat.

hány réteg festék kell

Az eszközök is befolyásolják, hogy mennyi festék kell!

Egy jó minőségű festőhenger használatával jobb eredményt tudunk elérni. Ha magunk állunk neki a festésnek, akkor célszerű megfelelő eszközöket beszerezni, amelyek megkönnyítik a munkát és amelyek használatával szebb és tartósabb eredményt érhetünk el. Használhatunk festékszórót is, amely gyorsítja a folyamatot, azonban ennek használata több festéket igényel, mint a klasszikus festőhenger.