Matrac tisztítása szódabikarbónával

matrac tisztítás szódabikarbónával
Matrac tisztítás szódabikarbónával

A matrac tisztítása egy olyan házimunka, amelyet sokan hajlamosak elfelejteni. Sajnos ahhoz, hogy az ágyunk mindig tiszta és illatos legyen nem elegendő tiszta ágyneműhuzatot felhúzni. Időről időre szükséges az ágyneműt és a matracot is megtisztítani a szennyeződésektől. Mutatjuk, melyek legjobb, vegyszermentes praktikákat!

A szódabikarbóna felhasználásáról számos cikkünkben írtunk már, hiszen ez az egyik legjobb és legolcsóbb megoldás, ha vegyszermentesen szeretnénk takarítani! Sokan azt gondolják, hogy egyes házimunkákat nem lehet vegyszerek nélkül hatékonyan és eredményesen elvégezni, de ez szerencsére nincs így! Ez a csodaszer a matrac tisztításakor is bevethető. Nem kell megijedni akkor sem, ha már erősen szennyezett és foltos a matrac felülete, hiszen a szódabikarbóna könnyedén elbánik a makacs szennyeződésekkel is. További előnye, hogy semlegesíti a kellemetlen szagokat, ezért akkor is bátran alkalmazhatjuk, hogy ilyen problémával állunk szemben.

Hogyan történjen a matrac tisztítása szódabikarbónával?

Az első lépés, hogy húzzuk le a lepedőt és a matracon levő huzatot. Ezt követően alaposan porszívózzuk ki a felületet. Fontos, hogy a folyamat közben megfordítsuk a matracot, vagyis ne csak a fekvőfelületet tisztítsuk meg, hanem minden egyes oldalát!

Ezután következik a szódabikarbónás tisztítás. A művelet roppant egyszerű: a matrac teljes felületét szórjuk be szódabikarbónával, és egy kicsit dörzsöljük bele. Ezt követően legalább néhány órán – vagy akár fél napon – keresztül hagyjuk állni. Ezt követően porszívó segítségével távolítsuk el a matrac felületéről a felesleget.

Ha illatosítani is szeretnénk a matracot, akkor a szódabikarbónához keverjünk néhány csepp illóolajat, majd szórjuk a matrac felületére ezt a keveréket. Ezután kicsit dörzsöljük be vele a felületet és hagyjuk néhány órán át hatni, végezetül pedig porszívóval távolítsuk el. Illóolajok közül az egyik legjobb választás a levendula, mert nyugtató hatású és segíti a könnyebb elalvást is.

matractisztítás

Hogyan távolítsuk el a makacs foltokat a matrac felületéről?

A legfontosabb, hogy még minél előbb kezdjük el a felület megtisztítását, annál nagyobb eséllyel járunk sikerrel. Makacs foltok esetén sem kell megijedni, mert a szódabikarbóna ilyen esetekben is segítségünkre lesz.

Készítsünk sűrű pasztát szódabikarbóna és víz keverékéből és kenjük rá a foltra és hagyjuk hatni legalább fél óráig. Ezt követően nedves rongy segítségével mossuk le a matracról a szódabikarbónát, majd hagyjuk a matracot teljesen kiszáradni. Mivel a száradás hosszabb időt is igénybe vehet, ezért célszerű a délelőtti órákban elkezdeni a tisztítást annak érdekében, hogy megszáradjon, mire használni szeretnénk. Mindenképp várjuk meg a felület teljes száradását, mert a nedvesen hagyott matracon könnyen alakulhatnak ki penészfoltok.

Matrac tisztítása ecettel is történhet

Sárga színű elszíneződések – amit például az izzadság okoz –, illetve erősebb szagok ellen alkalmazhatjuk a háztartási ecetet is. 3:1 arányban keverjünk el vizet és ecetet, majd egy puha rongy segítségével töröljük át vele a felületet. Ezután csak hagyjuk a matracot teljesen megszáradni.

Miért fontos a matrac tisztítása?

Naponta – jobb esetben – 7-8 árát töltünk az ágyban, mely idő alatt akaratlanul is szennyezzük a matracunkat. Az emberi szervezet egy liter izzadságot és több millió bőrsejtet termel naponta, amelynek jelentős része rákerül a matracra. Nem is beszélve az egyéb testnedvekről, amikkel szennyeződhet a felület. Emellett szennyezheti a felületet állatszőr is, ha kisállatot tartunk. A szerves anyagok kiváló táptalajt biztosítanak az atkáknak, amelyeket a legfőbb okozói az allergiás megbetegedéseknek.

A helyzetet tetézi, hogy a matrac felülete rendkívül sok port képes elnyelni, hiába takarjuk le napközben. A poros fekvőfelület pedig rendkívül egészségtelen, különösen az asztmával, vagy egyéb légzési nehézséggel élők számára.

matrac tisztítás házilag

Milyen gyakran szükséges a matracot tisztítani?

Általánosan elmondható, hogy minél többször tisztítjuk meg a matracunkat, annál jobb az egészségünknek, hiszen ezzel biztosítjuk az egészséges, nyugodt alvásunk alapját. A legoptimálisabb, ha havi rendszerességgel elvégezzük a szódabikarbónás tisztítást. Mivel a matrac tisztítása valójában nem sok időt vesz igénybe, ezért célszerű ezt a műveletet is beilleszteni a nagytakarítási rutinba is.