Így dobjuk fel otthonunk hangulatát vintage dekoráció segítségével

vintage dekoráció

Akárcsak az életünk legtöbb területén, úgy gyakorta otthonunk kialakításában is az egyediségre törekszünk, ebben pedig a jól megválasztott vintage dekoráció hatalmas segítségünkre lehet. Kellő időráfordítással ugyanis olyan kiegészítők birtokába juthatunk, amikből garantáltan nem létezik több példány, sőt, ha vonz minket a kézművesség, akkor akár saját darabokat is létrehozhatunk.

De mi is pontosan az a vintage dekoráció és milyen dísztárgyak tartoznak ebbe a kategóriába? Nos, az első időkben a kifejezést szakszóként használták, elsősorban a fényképészek, akik így jelölték a negatívról készített másolatot – emellett pedig a borászatban is ekképp jelölték a különleges évjáratokat -. Mára már azonban egy egész stílusirányzat gyűjtőnevévé vált, a 20. század első felére jellemző nemesi eleganciát képviselő bútorzatra, kiegészítőkre, ruházatra és persze ékszerekre is ezt a megnevezést használják. Létezik eredeti vintage dekoráció, amelyek keletkezése ezekre az évtizedekre datálható és természetesen napjainkban is gyártanak olyan darabokat, amiknél direkt ezt a hangulatot próbálják rekonstruálni.

A vintage dekoráció esetében más szempontokat kell vizsgálni

A kifogástalan összkép elérése a gyakorlatban általában teljesen független attól, hogy melyik módozat mellett tesszük le végül a voksunkat. Az eredeti modellek sokkal több utánajárást követelnek, hiszen aukciós oldalakon csak meglehetősen drágán beszerezhetők, míg a tömeggyártott darabok esetében épp az egyediségről kell lemondanunk. Kiváló alternatívát kínál ugyanakkor a dísztárgyak saját kézzel történő régiesítése, persze ehhez megfelelő alapanyagra van szükség, illetve a különféle technikák ismerete is kulcsfontosságú.

Ugyanakkor ha az adott vintage dekoráció a mi kezünk munkáját dicséri, az mindig különlegessé teszi azt, így ha érzünk affinitást a barkácsoláshoz, akkor feltétlenül érdemes tennünk egy próbát ezzel a módszerrel. Amennyiben inkább a vásárlás mellett határozunk, akkor tartsuk észben, miszerint a vintage dekoráció vonatkozásában nem feltétlen kell az összhangra törekednünk. A régi nemesi enteriőr is inkább igényes bútorzatáról, díszeiről volt ismeretes, a színek és mintázatok harmóniája csupán másodlagos tényezőnek számított.

Bármelyik helyiség dísze lehet egy vintage fali dekoráció

Amikor életterünk kialakítását tervezzük, gyakorta nem fektetünk kellő figyelmet a falakra, holott ez adja a legnagyobb felületet otthonunkban. Persze egy jól megválasztott szín rengeteg dob az összképen, ugyanakkor kár volna kihagyni az ebben rejlő lehetőségeket. Különösképp azért, mert a vintage fali dekoráció kínálat hatalmas, így biztosan megtaláljuk azokat a darabokat, amelyek tökéletesen passzolnak a berendezéshez. A különféle keretezett képek kiválasztásánál azonban járjunk el nagyon körültekintően.

A mostanában oly divatos, kizárólag idézetet tartalmazó darabok nem igazán illenek bele a vintage dekoráció fogalmába, sokkal inkább a retro korszakot idézik – ez utóbbi nagyjából az ötvenes évektől a rendszerváltásig tartott -. A hatalmas választék itt tehát inkább megnehezíti dolgunkat, ezért aztán sokszor érdemes más irányból megközelíteni a kérdést. Nappaliba, dolgozószobába, de még a hálóba is kiváló megoldást jelenthet egy régies tapéta, ami az egyik leginkább mellőzött vintage dekoráció. Persze igényes felhelyezése nem épp a legegyszerűbb feladat, ám megéri a befektetett időt és energiát.

Így járjunk el a dekor képek megválasztásánál

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmit ne akaszthatnánk a falunkra. A belsőépítészetnek és az enteriőr kialakításának is szerves részét képezhetik a dekor képek, ám csak abban az esetben, ha azok stílusa, mérete tökéletesen passzol a környezetbe. Semmiképpen ne essünk túlzásokba és törekedjünk arra, hogy inkább egy-egy nívós darabot helyezzünk ki minden helyiségbe.

A különböző korszakokból származó illusztrációk keverése szinte soha nem sül el jól és bár a vintage dekoráció a saját elképzeléseink megvalósításáról is szól, a végső cél mindig az, hogy egy olyan életteret alakítsunk ki, amiben kellemesen érezzük magunkat. Ehhez szinte elengedhetetlen inspirálódni, így feltétlenül szánjunk elegendő időt arra, hogy tanulmányozunk fotókat az ezzel foglalkozó honlapokon. Ezekből nem csak kiváló ötleteket meríthetünk, de azt is megtanulhatjuk, milyen megoldások nem működőképesek. Azt se felejtsük el, hogy ha a falfestés házilag történik, akkor a színeket és a mintákat már előre tervezzük meg, hogy azok egyensúlyban legyenek a többi kiegészítővel.

Dekor matrica csempére – a költséghatékony megoldás

Bizonyos helyiség kapcsán egyszerűbb dolgunk lesz a vintage dekoráció összeválogatásánál, ám a fürdőszoba, a mellékhelyiség, illetve a konyha komoly dilemmát jelenthet. Itt ugyanis egyfelől a folyamatos pára okozhat kihívásokat, ezért a bútorok beszerzésénél ügyelnünk kell a strapabíróságra – még akkor is, ha csak díszítésként funkcionálnak -, másrészt bizonyos elemek csak komoly beavatkozások árán cserélhetők.

Különösképp igaz ez a burkolatokra, ám szerencsére a dekor matrica csempére ragasztva igen tartós és látványos eredményt garantál. Ez az eljárás ugyan meglehetősen időigényes, ám cserében nem kell a bontással járó kellemetlenségekkel számolnunk és így a vintage dekoráció felhelyezése nem jár komolyabb anyagi kiadással sem.