Falfestés házilag – alapvető hibák, amiket kerüljünk el

Falfestés házilag

Jó néhány olyan javítási, illetve felújítási munka létezik, amit bátran elvégezhetünk saját kezűleg is, ám ha úgy határozunk, hogy a falfestés házilag kerül kivitelezésre, akkor kulcsfontosságú alaposan felkészülnünk minden tekintetben. Bár laikusként azt gondolhatnánk, ez a pontosan egy olyan munkafolyamat, ami nem igényel különösebb szaktudást, valójában nem is tévedhetnénk nagyobbat.

Ez persze még egyáltalán nem azt jelenti, hogy a falfestés házilag ne lenne megoldható, ám ha nem fektetünk kellő hangsúlyt minden apró részletre, akkor szinte garantáltan nem járunk majd sikerrel. Ugyanakkor egy nagyobb ingatlan esetében több százezer forintot is spórolhatunk a munkadíjon ha saját magunk vesszük kézbe az ecsetet, csupán arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy ez egy hosszadalmas folyamat és a kifogástalan eredményhez alaposság szükségeltetik. A legnagyobb kihívást azoknak a hibáknak az elkerülése jelenti, amelyekkel a profi szakemberek tökéletesen tisztában vannak, ám kellő tapasztalat hiányában, amikor a falfestés házilag készül, mi magunk aligha vesszük ezeket számításba.

A beltéri falfestés sikere az előkészítésen is múlik

Nagyobb felületeknél még hengerrel is igen fárasztó elérni a megfelelő fedést, ezért azt gondolhatnánk, ez a munkafázis jelenti a kulcsot a kifogástalan végeredményhez. Természetesen ez is egy nagyon fontos lépés, ám a megfelelően kivitelezett falfestés házilag is az előkészítéssel kezdődik. Ez magában foglalja a javítást, illetve a csiszolást is, sőt, nem ritkán a beltéri falfestés első lépése a régi rétegek eltávolítása.

Ez bizony nem egy kellemes feladat és több helyiség esetében akár napokig is eltarthat. Ugyanakkor feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy ha kényelmi szempontból ezt a fázist kihagyjuk, akkor azzal azt kockáztatjuk, hogy a felület foltos lesz, rosszabb esetben pedig egyszerűen lepereg. Amennyiben így járunk, akkor a befektetett időnk – és persze pénzünk is – kárba vész, ami óriási bosszúságot jelent. Ha tehát úgy határozunk, hogy a falfestés házilag kerül kivitelezésre, akkor szánjunk elegendő energiát az előkészítésre és ne feledkezzünk meg az alapozás fontosságáról sem.

Szobafestés házilag – ügyeljünk a technikára

Míg régebben szinte kizárólag ecsettel dolgoztak a mesteremberek, addig ez ma már nem igazán jellemző és jóval elterjedtebb a henger használata. Kétségtelen, miszerint ezzel az eszközzel a szobafestés házilag is gyorsabban elvégezhető, ám a foltosodás és az egyéb hibák elkerülése érdekében elengedhetetlen ismerni a megfelelő technikát. A leggyakoribb tévedés a festék mennyiségét érinti, itt követik el a legnagyobb hibát, amikor a falfestés házilag történik. Ugyanis ha túlságosan átitatjuk a fejet, akkor megeshet, hogy görgetés helyett a henger csak megcsúszik a falon.

Ez ugyan nem tűnik elsőre túl nagy problémának, ugyanakkor megfolyáshoz és fröcsögéshez vezethet, ami végül foltok és csíkok kialakulását eredményezi. Ezért aztán már a szobafestés házilag első időszakában tanácsos kitapasztalni, mikor elegendő az anyag a hengeren. Ugyancsak kardinális a mozdulatsor, amivel a festéket eloszlatjuk, amikor a falfestés házilag zajlik. Sokan automatikusan függőleges mozdulatokkal „csíkoznak”, ám a szakemberek a cikkcakk alakzatot ajánlják. Így érhető el a leghatékonyabb fedés a lehető legkevesebb energiabefektetéssel.

Falfestés házilag – csak kiváló alapanyaggal dolgozzunk

Végül, de nem utolsó sorban soha ne becsüljük alá a festék minőségének fontosságát. Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, ez pedig itt különösképp helytálló megállapítás. Minél kevesebb – és gyengébb hatásfokú – pigmentet tartalmaz az adott kiszerelés, annál több réteg kell majd a tökéletes fedés eléréséhez. Ez pedig azt is jelenti, hogy hiába spórolunk valamennyit az anyagot, ha cserébe a falfestés házilag kétszer annyi ideig tart majd. Arról se feledkezzünk meg, miszerint ideális esetben 4-5 évente bőven elég ezt a procedúrát elvégeznünk, így aztán főképp ajánlott egy prémium festék mellett letenni a voksunkat. Szintúgy gyakori hibának számít a túlzásba vitt hígítás.

A gyártói ajánlásban megadott értékeket semmiképp ne lépjük túl, de az esetek többségében az a legszerencsésebb, ha egyáltalán nem adagolunk utólag vizet. Tudniillik minimális többletet kapunk, ráadásul a falfestés házilag nem lesz egyszerűbb egy hígabb alapanyaggal és némiképp a fedés hatékonysága is romlik ettől. Amennyiben valamilyen oknál fogva egyedileg kikevert árnyalattal dolgoznánk, akkor nagyon figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg egy körben elegendő mennyiséget rendeljünk. Így elkerülhetjük az árnyalatkülönbségből fakadó eltéréseket.

Egyedi falfestés – idővel bátran kísérletezhetünk

Kellő alaposság mellett szerencsére hamar sikerélményben lesz majd részünk. A falfestés házilag nem ördöngösség, mindössze odafigyelést és némi kézügyességet igényel. A kifogástalan végeredmény láttán aztán gyakorta felmerül a gondolat, vajon az egyedi falfestés is megvalósítható-e szakemberek segítsége nélkül. Nos, a helyzet az, hogy a megfelelő ragasztó alkalmazásával lélegzetelállító minták érhetők el.

Noha komplexebb összeállítások esetében ez meglehetősen aprólékos munka, a látvány kárpótol majd minket. Nyugodtan kísérletezzünk – elsőre inkább egy olyan helyiségben, amit csak raktárként használunk -, így villámgyorsan ráérzünk majd a dolog ízére. Tervezzünk előre, járjunk el megfontoltan és szánjunk elegendő időt a falfestés házilag minden egyes lépésére. Mindössze ennyin múlik a siker. Kellő rutin birtokában az egyetlen kellemetlen része a folyamatnak a festés utáni takarítás lesz csupán.