Ingatlan eladása előtt lakásfelújítás: a legfontosabb lépések!

Ingatlan eladása előtt lakásfelújítás

Mielőtt eladjuk az ingatlant, illik azt a lehető legjobb állapotba hozni. Ez pedig gyakran felújítási munkálatokkal is jár. Talán vannak olyan apróságok is, amiket mi már megszoktunk, mégsem hagyhatjuk úgy. A lakásfelújítás, a home staging és a renovációs folyamat fő lépései mellett továbbá érdemes olyan szakértőkkel is együtt dolgozni, mint az ingatlanosok vagy ügyvédek, akik segítenek kihozni a maximumot az ingatlanból.

Ingatlanos szakértő bevonása az ingatlan felújításába

Egy ingatlanos szakértő bevonása igen sokat lendíthet az eladás hatékonyságában. Ezalatt értendő, hogy a lakást reális piaci áron értékesítsük, a lehető legjobb állapotban. Az ingatlanos ugyanis szakértelme révén pontosan meg tudja határozni, mely területekre érdemes fókuszálni, és milyen típusú felújítások hozhatnak a legnagyobb megtérülést. De segít az aktuális piaci trendek és az érdeklődők igényeinek figyelembevételével optimálisan pozicionálni az ingatlant a piacon.

Ingatlanosként keresel munkát egy népszerű vidéki városban, ahol egyre többen találják meg az otthonukat? A link alatt megtalálod az aktuális álláslehetőségeket az EgerAllas.hu oldalán!

Tervezés és költségvetés-készítés a lelke mindennek

Ne feledjük, sőt, el se kezdjük, ha ez nincs meg: a felújítási munkálatok tervezésekor ugyanis elengedhetetlen a pontos költségvetés készítése, hogy elkerüljük a váratlan kiadásokat. Minden részfeladatnak legyen külön költségvetése, és mindig számoljunk tartalékkal is. Az időzítés szintén kulcsfontosságú: a felújítás ideális esetben ne húzódjon el túl hosszú ideig, mert a piaci viszonyok gyorsan változhatnak. Érdemes előre megtervezni az egyes munkafázisokat, és reális határidőket kitűzni, hogy a felújított ingatlant a legkedvezőbb időpontban kínálhassuk eladásra.

Lakásfelújítás, home staging és egyéb lépések

A lakásfelújítás során fontos a legnagyobb értéknövelő tényezőkre koncentrálni, ilyenek például a konyha és a fürdőszoba modernizálása, a padlózat cseréje, valamint a falak festése. Kisebb-nagyobb javításokat is érdemes elvégezni, mint a csapok cseréje vagy a konnektorok javítása, mert ezek az apróságok is sokat számítanak az első benyomásnál.

A home staging azt jelenti, hogy vonzó dekorációval és megjelenéssel rendezzük be a teret, hogy a potenciális vásárlók könnyen el tudják képzelni benne a saját életüket. Ez esetben már egy kis kreativitásra is szükség lesz persze – amiben egy jó ingatlanos szakember szintén segíthet.

Törekedjünk a maximumra!

Az a minimum, hogy a maximumra törekszünk. Gondolkodjunk vevői fejjel, számunkra milyen lenne a vonzó ingatlan, illetve mivel tud kitűnni a piacról. Költséghatékony, de látványos megoldásokkal növelhetjük az ingatlan értékét és vonzerejét. Ne feledjük, a befektetett idő és pénz megtérül, ha az ingatlan gyorsabban és jobb áron talál gazdára. Az ingatlanos és más szakértők bevonása mellett fontos tehát a piaci trendek figyelemmel kísérése is.