Házi gluténmentes kenyér sütése 10 lépésben

Házi gluténmentes kenyér

A gluténra való érzékenység igen gyakori, ugyanis 300-ból 1 embert érinthet. Mind a felnőtteknél, mind pedig a gyermekeknél jelentkezhet. A betegség megkülönböztető jellemzője a szigorú étrend betartása, ami kizárja a glutént tartalmazó termékeket, például a kenyeret.

Viszont nem kell elkeserednie! Itt minden szükséges információt megkaphat ahhoz, hogy saját otthonában is süthessen gluténmentes kenyeret. De mi is az a gluténmentes kenyér? Köztudott, hogy a kenyeret leggyakrabban búzából és rozsból állítják elő, ami veszélyes a glutén intoleranciában szenvedő emberekre nézve.

Abban az esetben, ha Ön úgy dönt, hogy gluténmentes kenyeret szeretne készíteni otthon, akkor ahhoz a megfelelő lisztet kell használnia. Ilyen például a hajdinából, a kukoricából és a rizsből készült liszt. Azonban, ma már egyes üzletekben kész keveréket is vásárolhat. Ezek a mixek nem tartalmaznak glutént.

A gluténmentes kenyér különbözik a hagyományos társától, mivel kevésbé sűrű, sőt, gyakran száraznak tűnik. Egyik fő jellemzője, hogy nagyon rövid ideig tárolható, ami azt jelenti, hogy a lehető leghamarabb el kell fogyasztani, különben megromlik. A gluténmentes ételek elkészítéséhez ajánlott mindig ugyanazokat az eszközöket használni.

A glutén intoleranciában szenvedőknek gondoskodniuk kell arról, hogy mit esznek. Az élelmiszeripar jelenleg számtalan fogyasztható termékeket állít elő számukra, ezzel pedig lehetővé teszi a betegeknek, hogy szabadabban étkezhessenek.

Ugyanakkor, ezek a termékek nem a legolcsóbbak, ezért nem minden család engedheti meg magának, hogy megvásárolja. Ezért kifejezetten hasznos tudni, hogy egy olyan fontos élelmiszert, mint amilyen a kenyér is, néhány praktikus ötlet felhasználásával mi magunk is elkészíthetjük.

A sütéshez, mint már korábban említettük, gluténmentes lisztkeveréket kell használni, amiből akár zsemlét vagy pizzát is készíthet. Maga a sütés folyamata egyszerű, mivel nincs szükség olyan különböző összetevők összekeverésére, mint a liszt és a keményítő. A kenyeret körülbelül 1 órán át sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.