Grill tisztítása hatékonyan, házilag

grill tisztítása
Grill tisztítása

A grillsütőt jellemzően a nyári hónapokban használjuk, azonban a melegebb őszi hétvégéken is előkerülhet még. Nem véletlenül kedvelt ez a sütési forma, hiszen az ételeknek isteni íze lesz, ezen felül pedig remek hangulatot teremt. Annak érdekében, hogy sokáig megőrizzük a sütő épségét, érdemes minden használat után alaposan megtisztítani. Utánajártunk, melyek a leghatékonyabb módszerek, amelyekkel a grill tisztítása hatékonyan elvégezhető házilag!

Számos olyan szer található minden háztartásban, amelyekkel a grill tisztítása speciális bolti szerek nélkül is könnyedén elvégezhető. tartsuk szem előtt, hogy a legjobb, ha minden használatot követően nekiállunk a tisztításnak, mert ezáltal elkerülhetjük, hogy a szennyeződések rászáradjanak a felületre.

Tartsunk be néhány szabályt!

Mindig csak tiszta grillsütőn süssünk! Ha nem tisztítjuk meg megfelelően a sütőt, akkor a korábbi szennyeződések rá fognak égni és ezeket már csak nagyon nehezen fogjuk tudni eltávolítani a felületről. A felületre ráégett szennyeződések a frissen sütött ételek ízét is befolyásolhatják.

Mivel történjen a grill tisztítása házilag?

A kávézacc nemcsak a növényeknek tesz jót, hanem akkor is a segítségünkre lehet, ha a grill tisztítása van terítéken! A kávézaccot keverjük össze vízzel és készítsünk pasztát belőle. Ezután dörzsöljük be vele a grillt és hagyjuk megszáradni. Miután rászáradt a felületre, akkor egyszerűen öblítsük le és kész is vagyunk! Kávé helyett használhatunk szódabikarbónát is. Ebben az esetben is ugyanígy kell eljárnunk.

A hamut nemcsak a kandalló üveg tisztításához használhatjuk hatékonyan, hanem a grillnél is bevethetjük! A kávéhoz hasonlóan, ha hamuval tisztítanánk meg a grillsütőnket, akkor keverjünk hozzá vizet, dörzsöljük be, hagyjuk megszáradni, majd mossuk le.

grill rács tisztítása

Előzzük meg a rozsdásodást!

Egyes grillsütők, jellemzően az öntöttvasból készült darabok hajlamosak a rozsdásodásra! Nagyon fontos, hogy ezekek a darabokat ne tisztítsuk vízzel és mosószerrel. Miután rézkefe segítségével megtisztítottuk a felületet, növényi olajjal, vagy zsírral ápoljuk a felületet. Ezzel megelőzhetjük a felület rozsdásodását.

Hogyan tisztítsuk a különböző típusú grillsütőket?

Használat után mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kihűl, de ezt követően ne halogassuk a tisztítását. A kormos részekhez használjunk mosogatószeres vizet és ezzel tisztítsuk meg. A faszenes grill rács tisztítását könnyedén el tudjuk végezni, ha egy enyhén nedves rongy segítségével hamut hordunk fel a felületre. A hamuval egyszerűen dörzsöljük át a felületet és kész is vagyunk.

A gázgrill tisztítása sokkal könnyebb, mint a faszenes változatnak, mivel itt nem keletkezik korom a sütés során. Miután végeztünk a sütéssel hajtsuk vissza a fedelét, majd kapcsoljuk a legmagasabb fokozatra. Nagyjából 10 percig hagyjuk így, majd kapcsoljuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően a rácsot grillkefe használatával tisztítsuk meg. A csepegtetőtálca tisztításához használjunk mosogatószeres vizet. Mielőtt visszahelyezzük az alkatrészeket mindenképp hagyjuk teljesen megszáradni!

Az elektromos grillsütőnél érdemes követni a gyártó utasításait és az alapján elvégezni a tisztítást. Nagyon fontos, hogy ezeket a készülékeket minden esetben áramtalanítsuk a tisztítás előtt, ezzel megelőzhetjük a baleseteket. Az ilyen típusú grill tisztításánál figyelni kell arra, hogy a fűtőelem semmiképp se érintkezzen vízzel! Kerüljük az áztatást is, hiszen ezzel tönkre tehetjük a készüléket. A ráégett, makacs szennyeződések eltávolításához használjunk spatulát, vagy grillkefét. A lényeg, hogy óvatosan járjunk el, hogy ne sértsük meg a felületet. Kerüljük a maró hatású tisztítószerek használatát és az erős súrolókeféket is! A csepegtetőtálca tisztításához használjunk egy enyhén benedvesített rongyot vagy szivacsot.

Tippek a grill tisztán tartásához

A grill felületének tisztán tartását elősegíthetjük azzal, ha használat előtt a rácsot egy félbe vágott nyers krumplival töröljük át. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy az étel rátapadjon és ezáltal ráégjen a rácsra. Sütés után célszerű egy félbe vágott vöröshagymával áttörölni a rácsot, ezzel segíthetjük az ételmaradékok fellazulását a felületről.