Késélezés házilag – hogyan csináljuk?

késélezés házilag
Késélezés házilag

A jó minőségű, éles kések nagyban megkönnyítik a konyhai munkát, hiszen jó minőségű, éles késekkel egészen más élmény a főzés! De sajnos idővel a kések éle elkopik, amely túl azon, hogy ezáltal nem vágja rendesen az étel, még veszélyes is. Ma már a boltokban kapható profi késélezőkkel gyorsan megoldható ez a probléma. Azonban, ha épp nincs otthon késélezőnk, akkor sem kell csüggednünk! Szerencsére minden háztartásban taláhatók olyan használati tárgyak, amelyekkel könnyedén elvégezhető a késélezés házilag!

Mikor jött el a késélezés ideje?

Alapvetően elmondható, hogy amikor már nem vág megfelelően. Ezt azonban a legkönnyebben úgy tudjuk tesztelni, ha megpróbálunk elvágni vele egy papírlapot. Ugyanilyen jól tesztelhető az élesség egy paradicsom segítségével. Ha már nem tudjuk szép szeletekre vágni a paradicsomot, akkor elérkezett az idő, hogy megélezzük a kést!

A legfontosabb alapelv, amit követni kell az élezéskor, hogy a fogantyúhoz közel eső élnél kell elkezdeni és a kés hegyénél kell befejezni. A késnek mind a két oldalát meg kell fenni! Ha nem így teszünk, akkor egy idő után sajnos ki kell majd dobnunk késünket.

Az itt felsorolt módszereket kizárólag acél kések esetén javasoljuk. Ugyanis a kerámia késeket csak speciális élezővel lehet élezni.

Késélezés házilag porcelán bögrével

Sokan nem is gondolnák, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható porcelán bögre nemcsak a meleg italok fogyasztására használható. Mivel a késélező kövek anyaga is legtöbbször porcelán, ezért ezek a porcelán tárgyak – vagyis a bögre, vagy akár egy tányér is – használhatók késélezésére, ha épp nincs otthon speciális késélezőnk. A bögre, vagy tányér alsó peremét használhatjuk: fel kell fordítani és a peremen végig kell húzni a kést. Határozott mozdulatokkal néhányszor húzzuk végig a kés mindkét oldalát úgy, hogy a hegyéig haladjunk.

Profi késélezés otthon, csiszolópapírral

Ha csiszolópapírral végeznénk el a késélezést, akkor annyit kell változtatnunk, hogy erősebben kell rányomnunk a kést a papírra. A mozdulatok megegyeznek, ebben az esetben is a kés nyelétől kell a hegyéig kell végig húzni a kést a csiszolópapíron. Erre a célra nyugodtan választhatunk egy durvább szemcséjű papírt.

A körömreszelő is segítségünkre lehet!

Ha épp nincs otthon csiszolópapírunk és a porcelán étkészletet is kímélni szeretnénk, akkor is könnyedén elvégezhető a késélezés házilag egy körömreszelő segítségével. Egy durvább szemcsés (papír) körömreszelőt válasszunk a művelethez. A körömreszelőt fektessük le az asztalra, majd kb. 45 fokos szögben húzzuk végig rajta a kés mindkét oldalát. Néhányszor ismételjük meg, amíg elérjük a kívánt eredményt.

profi késélezés otthon

Milyen egyéb módszerrel végezhető el a késélezés házilag?

Mit tehetünk, ha például egy kempingezés, vagy kirándulás során derül ki, hogy nem élesek a késeink? Ilyenkor általában nincs nálunk se porcelán bögre, se csiszolópapír, amivel megoldhatnánk a problémánkat. Azonban erre a helyzetre is van megoldás, ugyanis a késeket a hátizsákok pántján is meg lehet élezni. A pántot ki kell feszíteni és ezen néhányszor végig kell húzni a tompa kés mindkét oldalát.

Hogyan érjük el, hogy sokáig élesek legyenek a késeink?

Az első és legfontosabb, hogy a késeknek nem tesz jót a nedvesség. Emiatt soha ne tegyük késeinket mosogatógépbe. Egyrészt a maró hatású mosogatószer sem tesz jót a kés élének és markolatának. Emellett a víznyomás általi mozgatás surlódást okoz, ami szintén nem tesz jót. Emiatt célszerű azt is elkerülni, hogy az edényszárítóban más evőeszközökkel, vagy együtt száradjon. A legjobb, ha használat után elmossuk, majd eltörölve a helyére tesszük. A késeket sose tároljuk a fiókban, hiszen ott más tárgyakkal surlódik, ami árt az élének. A legjobb, ha késeinket egy fából készült késtartóban tároljuk.

Csak fából, vagy műanyagból készült vágódeszkán használjuk késeinket! Kerülni kell az üveg, porcelán, vagy kő felületeket, mert ezek ártanak a kések élének. A késeket csak rendeltetésszerűen használjuk! Vagyis csak darabolásra, szeletelésre és aprításra, hiszen erre lett kitalálva.