A fiókzár praktikusan elzárja a veszélyes tárgyakat

Biztonsági korlát, fiókzár
Biztonsági korlát, fiókzár

A gyermekek szeretnek felfedezésre indulni a ház körül, mindent megtapogatni, megkóstolni. Minden ember így kezdte az ősidők óta a tanulást, az érzékszervei segítségével tapasztalja meg mindazt, ami a felnőttek tudásának az alapjává válik.

Azonban ezek a felfedezőutak néha veszélyes kalandokká alakulnak, elbuknak, sírnak, majd továbbállnak. A fiókzár szükséges eszköz az ilyen családok lakásaiban, hiszen a biztonságot nyújt a kalandos lelkű gyermekek ellen.

A szülők folytonos aggodalommal tekintik a csemeték felfedező körútjait, sokszor tiltják is, fenyítik őket. Ez nagyon helytelen hozzáállás, mert a gyermeknek szüksége van arra, hogy egyedül megtapasztaljon dolgokat. Igaz, a fiókzár nélkül megesik, hogy újra és újra becsípődjön az ujja, miközben a szekrény, fiók tartalmát kirámolja, de ezzel meg kell békélni, egy idő után leszokik róla. A legokosabb a magasra helyezés, de a fiókzár szintén jó megoldás lehet. Gyógyszert, mérget, gondosan elzárva kell tartani, pont úgy, mint a vágó és szúró eszközöket.