Sokat segíthet az IR diéta

IR diéta

Soha nem látott mértékben nőtt az utóbbi években az inzulinrezisztenciában és a cukorbetegségben szenvedők száma Magyarországon. Természetesen a kezelések mellett, rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, amire mindennap maximálisan figyelnie kell a betegnek. Elengedhetetlen az IR diéta maradéktalan betartása ahhoz, hogy a betegség szinten tartható lehessen.

Egyáltalán nem elég csak körülbelül diétázni! Ez az inzulinrezisztencia étrend legfontosabb szabálya, de hozzátartozik még az is, hogy nem elég pusztán a cukrok és a finomított pékáruk fogyasztásának kihagyása, mert ráadásul a 160 gr CH alapú diétát egész életében be kell tartania. Ahhoz, hogy a beteg tisztában legyen az IR diéta alapjaival, jól teszi, ha oktatáson vesz részt.

Minden esetben tudnia kell azt is, hogy melyik étel, ital tartalmaz gyors, valamint lassú felszívódású szénhidrátot. Tartson mindig konyhamérleget a konyhapulton, szénhidrát gramm táblázatot, ismerje a glikémiás és az inzulin index között a különbséget. Alkalmazza helyesen az étkezések mennyiségét, arányát és napszaki elosztását. A drbenkoeva.hu weboldalon mindent elolvashat ezzel kapcsolatban.

Lépjen be és tájékozódjon! Ugyancsak ezen az honlapon látható az inzulin értékek táblázat, amire feltétlenül szüksége van minden betegnek. Az inzulinrezisztenciából való kilábalás teljesen lehetetlen szénhidrát-gramm számolás nélkül. Tehát, az inzulin értékek táblázat nélkülözhetetlen, ezért nyomtassa ki és helyezze a konyhapultra, hogy minden étkezés előtt használhassa! Alacsony a glikémiás indexük a föld felett termő zöldségeknek, a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek.

A föld felszíne alatt növő zöldségeknek, a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, illetve a rizsnek viszont magas a glikémiás indexe. Ezeket az élelmiszereket tartalmazza az inzulin értékek táblázat, aminek alapján tanácsos elkészítenie az étrendjét minden betegnek. Figyeljen mindig a táplálkozására, ugyanis ez legalább annyira számít, mint a beszedett orvosságok, ráadásul ezzel fokozhatja azok hatékonyságát.