Így készíthető könnyedén esővíz szűrő házilag

Esővíz szűrő házilag

A háztáji növénytermesztés kapcsán kardinális kérdést jelent az öntözés optimalizálása, ennek tükrében pedig örömteli információ, miszerint egy jól működő esővíz szűrő házilag is egyszerűen elkészíthető. Ehhez ráadásul Önnek nem kell különösebb szerszámozottsággal rendelkeznie, csupán némi kézügyességre és türelemre lesz szüksége.

Még egy kisebb kert esetében is rengeteg locsolásra van szükség a teljes szezont vizsgálva, a vezetékes víz használata erre a célra azonban egyáltalán nem költséghatékony. A csapadék összegyűjtésére a csatorna kivezetésénél elhelyezett tartály a legalkalmasabb, az ehhez elengedhetetlen esővíz szűrő házilag is legyártható. Szerencsére ilyenkor nem cél a folyadék tökéletes megtisztítása és némi tervezéssel egy nagyon jól működő, szinte automatikus rendszert is összeállíthatunk.

Esővíz elvezetés házilag – mire ügyeljünk?

A napjainkban tapasztalható heves zivatarok jókora csapadékmennyiséget zúdítanak ránk, méghozzá rövid idő alatt. Ahhoz, hogy ez a víz ne vesszen kárba, jól átgondolt megoldásra van szükség, ám az esővíz elvezetés házilag is könnyedén megvalósítható. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a tetőre hulló esőt gyűjtjük össze, erre a készen kapható tárolók, illetve a nagyobb térfogattal rendelkező IBC tartályok tökéletesen alkalmasak.

A későbbi komplikációk elkerülése érdekében ugyanakkor rendszeresen ellenőrizni kell a csatorna tisztaságát és gondoskodnunk kell arról is, hogy az elraktározott víz ne tartalmazzon nagyobb szennyeződéseket. Ez utóbbi feladatot az esővíz szűrő házilag elkészített változata láthatja el.

Az esővíz elvezetés ötletek sokat segíthetnek

Egy átlagos család vízfogyasztásának közel a felénél nem szükséges, hogy az ivóvíz minőségű legyen, azaz a csapadék hasznosításával rengeteget spórolhatunk. Nem véletlenül léteznek tehát olyan esővíz elvezetés ötletek, amik alkalmazásával komplett házi vízmű építhető ki. Egy méretesebb, földbe süllyesztett tartály, kiépített vezetékek és egy jól megválasztott szivattyú segítségével szükségleteink nagy részét is fedezhetjük.

Természetesen ennél a metódusnál is legyártható az esővíz szűrő házilag, de akár a készen kapható megoldások közül is válogathatunk. A rendszer összeállításakor nagyon ügyeljünk a komponensek megválasztására, ugyanis csak így érhető el kellő hatékonyság. Különösen igaz ez a búvárszivattyú esetében, hiszen figyelni kell arra is, mekkora szemcsemérettel birkózik meg az adott modell probléma nélkül. Ez az adat befolyásolja azt is, hogy az esővíz szűrő házilag legyártott védőhálója mekkora lyukmérettel rendelkezzen. Mindig figyeljünk azonban a szivattyú karbantartás fontosságára.

Az esővíz hasznosítás többféleképp is történhet

Családi házak esetében a pázsit, illetve a kerti növények rendszeres locsolása miatt jóval nagyobb vízfogyasztással kell számolni. Arra azonban már jóval kevesebben gondolnak, miszerint az esővíz hasznosítás számtalan egyéb módon is lehetséges.

Megfelelő nyomás és kiépített hálózat mellett ugyanis akár autómosásra, vagy a WC öblítésére is használható a megtisztított csapadék. Amennyiben pedig az esővíz szűrő házilag készül, akkor akár a nagyon apró szennyeződéseket is képes eltávolítani, így pedig a folyadék ruhamosásra is alkalmazható. Ezzel összességében rengeteget spórolhatunk, ráadásul a környezetünk megóvását is elősegíthetjük.

Így készíthető el egyszerűen az esővíz szűrő házilag is

Noha a nagyobb törmelékek eltávolítására akár gyári megoldásokat is alkalmazhatunk, egyedi gyűjtőtartályok esetében ezek valószínűleg nem lesznek a legoptimálisabbak. Szerencsére könnyen és gyorsan elkészíthető az esővíz szűrő házilag is, a folyamat során pedig csak néhány alapvető tényezőre kell odafigyelnünk. Első körben a nagyobb darabokat kell távol tartani, erre egy levélfogó rács tökéletesen megfelelő.

Ezt követően a kisebb méretű szennyeződéseket zárjuk ki egy betéttel. Ennél fontos az anyagválasztás és a lyukméret is, utóbbi ne legyen 0.2 milliméternél nagyobb. Ajánlott továbbá az esővíz szűrő házilag történő legyártásánál úgy összeállítani a konstrukciót, hogy elegendő legyen pár havonta megtisztítani azt.