A gipszkartonozás házilag is megoldható

Gipszkartonozás házilag

Gyakorta szükségessé válhat falazatok, vagy plafonok gyors burkolása, ezzel kapcsolatban pedig az Ön számára is örömteli hír, miszerint néhány alapszabályt követve a gipszkartonozás házilag is könnyedén kivitelezhető. Ennek a megoldásnak ugyanis számtalan előnye van, nem véletlenül vált igen népszerűvé az elmúlt évtizedekben. Tudniillik a kivitelezés nem igényel speciális szerszámokat, mindemellett nem jár különösebben sok törmelékkel sem.

A gipszkartonozás házilag elvégezve ráadásul igen költséghatékony és kellő odafigyelés mellett tartós eredményt kínál. Az első és legfontosabb lépés a folyamat során a megfelelő típusú tábla kiválasztása. A hagyományos módozat mellett beszerezhetünk hangszigetelt, de akár tűzgátló tulajdonsággal rendelkező modellt is. Ennek eldöntését mindenképpen érdemes szakemberre bízni, még akkor is, ha ezt követően a gipszkartonozás házilag történik. Kiváló végeredményt ugyanis csak a megfelelő alapanyaggal érhetünk el.

A gipszkartonozás menete

Elsőként tehát a beszerzést kell megejteni, ám ennek során a kiegészítőkre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A táblák legtöbbször csak úgy rögzíthetők kellő precizitással és stabilitással, ha az speciális keretre, úgynevezett profilokra történik. Szerencsére ezek méretezése egyszerűen, egy lemezolló segítségével megvalósítható. Az így elkészített vázra kerül rá a méretre vágott tábla. A gipszkartonozás menete innentől kezdve tulajdonképpen csak némi kitartást és türelmet igényel.

A kifejezetten erre a célra kapható csavarok behajtása a legidőigényesebb, ám ezt a folyamatot nem szabad elkapkodni. Amennyiben a gipszkartonozás házilag történik, akkor eleinte megeshet, hogy a darabolás sem lesz kifogástalan, ám ne essünk kétségbe, ugyanis gyaluval kijavíthatjuk az egyenetlenségeket.

Fontos kiszámolnunk mennyi gipszkarton csavar kell

A munkálatok megkezdése előtt azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy a stabil vázszerkezet önmagában még nem elégséges, tudniillik legalább ilyen fontos a rögzítések optimális sűrűsége is. Emiatt aztán precízen ki kell kalkulálnunk, az adott munkaterületre mennyi gipszkarton csavar kell majd.

Nem kell túlzásokba sem esni, viszont az általános előírásokat feltétlenül tartsuk be. Eszerint a méretre vágott lap szélétől nagyjából egy-másfél centiméterre kerüljön az első csavar, ezt pedig egymástól körülbelül 20 centis távolságban kövesse a többi a teljes táblán. Amennyiben a gipszkartonozás házilag, külső segítség nélkül zajlik, inkább szerezzünk be némileg több rögzítőt, így biztosan nem kell majd megszakítani a munkát menet közben.

Gyakori kérdés, hogy 1 tábla gipszkarton hány négyzetméter

Tudniillik hihetetlenül bosszantó, amikor pár csavar miatt kell beszerzőkörútra indulnunk, hiszen ezzel értékes időt veszítünk. Ennél is problémásabb, ha a fő alapanyag tekintetében számoljuk el magunkat. Gyakorta ugyanis nem is olyan egyértelmű, 1 tábla gipszkarton hány négyzetméter.

A számításokat az utóbbi érték alapján végezzük, míg a kiszerelések már közel sem egységesek. A legtöbb esetben 120×200 centiméteres méretekkel találkozhatunk, ez pedig 2,4 négyzetméter alapterületet jelent. Ha a beszerzés és a gipszkartonozás házilag történik, akkor vásárláskor erre nagyon ügyeljünk. Lévén az sem szerencsés, ha a túlságosan nagy mennyiséget halmozunk fel feleslegesen.

Gipszkartonozás házilag – sok esetben ez a legkiválóbb megoldás

Jól látszik tehát, miszerint pár alapvető tényező figyelembevételével könnyedén remek eredmények érhetők el a módszer segítségével. Ennél is örömtelibb, miszerint Ön ezt a megoldást számtalan esetben alkalmazhatja, hiszen a gipszkartonozás házilag történő kivitelezésével nem csak gyönyörű álmennyezet, de akár komplett válaszfalak is építhetők. Emellett otthonunk hőszigetelését is javíthatjuk ezzel a módszerrel, sőt, szárazvakolásra is alkalmazható, mégpedig ragasztással.

Kétségtelen, hogy a gipszkartonozás házilag végezve a leginkább költséghatékony, ám amennyiben kétségeink támadnának, mindenképpen kérjük ki szakértő véleményét és hallgassunk a kapott tanácsokra.