A virtuális vásárlás alapjai 2.

Rendeljünk otthonról!
Rendeljünk otthonról!

Az internetet a hétköznapi gyakorlatban is használó emberek már nem idegenkednek annyira attól, hogy netes vásárlásaikat virtuális felületen egyenlítsék ki. A legtöbb embernek már van netbank szolgáltatása, amin keresztül figyelemmel követheti bankszámlája mozgását. Számukra szinte magától értetődő, hogy nem bajlódnak készpénzzel.

A netbank továbbgondolásaként manapság már akár online számlát is lehet nyitni, például a Click&Buy cégnél. Az alapvető személyes adatai, a bankkapcsolat, és az e-mail-cím
megadása után a kérdéses cég minden partnerénél vásárolhat, és utólag fizethet
összesített számlázás szerint.

Az eBay online aukciós ház a szokványos fizetési lehetőségek mellett a Paypal bevezetésével egy speciális szolgáltatást kínált fel a vásárlói számára. Az eljárás regisztrációhoz kötött, mely után egy virtuális számla tulajdonosává válunk, mellyel ezután az online üzletkötéseinket lebonyolíthatjuk.

A netes kereskedelemtől idegenkedők gyanúja sajnos azonban nem alaptalan, hiszen a csalók is felfedezték az online üzletet, mint pl. a phisherek, akik elsősorban az adatainkra utaznak. Az országhatároknak is jelentősége lehet netes vásárlás esetén. A külföldről szerzett áruért bizonyos esetekben behozatali vámot kell fizetni. A legtöbb külföldi központtal rendelkező eladó eleve kizárja a határokon túlra szállított áruk cserejogát. Aranyszabály tehát, hogy inkább töltsünk több időt az általános szerződési feltételek tanulmányozásával, mint hogy utólag bosszankodjunk a félresikerült vásárlás miatt!

Kovács Rhewa Andrea