A skizofrénia tudatosan legyőzhető

Sokan csak a filmekből vagy könyvekből ismerik a fogalmat, amiről most szó lesz. Sajnos, azonban több ezren vannak az országunkban is, akik nemcsak elméletben hallottak a fogalomról, hanem a mindennapokban is küzdenek a szkizofrénia okozta kellemetlen tünetekkel. Mint ahogy szinte minden betegségre, erre is van megoldás és ezt kell szem előtt tartani, ha valakinél felütik a fejüket ezek a roppant kínos tünetek.

Az egyik legfontosabb tanács, ami a szkizofréniával kapcsolatban el szokott hangozni, hogy nem szabad semmisnek tekinteni a szkizofrénia okozta tüneteket. Egy ideig biztosan a szőnyeg alá lehet söpörni az érzéseket, de hosszútávon mindenképpen foglalkozni kell vele, mert magától ritkán oldódik meg. Ma már szerencsére számtalan alkalom van a tájékozódásra és remek könyvek is születnek, amelyek megélt betegségek kapcsán, akár hozzátartozói szemszögből próbálnak tanácsot adni az érintetteknek. A szkizofrénia nem gyógyíthatatlan dolog, de tudni kell, hogy szakember bevonását igényli. Fontos, hogy legyen körülöttünk egy külső szem, aki felügyeli a változásunkat, a helyzet fejlődését, javulását, esetleges rosszabbodását.

Kellenek az útmutatások, tanácsok, amelyek akár a hozzátartozókat is segíthetik. Nem elhanyagolható, hogy találjon magának az ember egy kreatív, építő jellegű elfoglaltságot, például a festés kiváló ötlet, vagy az írás. A szkizofrénia gyógyítható, számtalan ember kilábalt már belőle. Ha Ön is érintett, ne adja fel, hanem keressen mielőbb szakmai segítséget és induljon el a kilábalás felé vezető úton!