A finn szauna és az infraszauna

Finn szauna
Finn szauna

A szauna fogalmát a legtöbben ismerik, sokan már használták is, de azt már kevesebben tudják, hogy több típusa is létezik. Van a tradicionális finn szauna, ami a meleg levegő révén fejti ki hatását, de jó pár éve piacon van már az infraszauna is, aminek hatásai megegyezik a hagyományos változattal, de nem a levegő hőmérsékletét növeli meg, hanem csak a testhőmérsékletet.

A finn szauna fullasztó és néha már elviselhetetlen magas hőmérsékletét, páratartalmát sokan nem bírják, sőt, vannak, akiknek bizonyos egészségügyi problémák miatt, kifejezetten nem ajánlott az alkalmazása. Ezen probléma kiküszöbölésére született meg az infraszauna, ami infrasugarakat juttat a bőrbe, amelyek ott hővé alakulnak.

Ezáltal csak a testhőmérséklet változik, így a levegővétel nem válik nehézkessé. Míg a finn szauna használata gyermekek számára nem megengedett, addig az infrasugaras modelleket nyugodtan kipróbálhatják ők is, így a számtalan jótékony hatással rendelkező szaunázás már családi programmá is válthat.