A bourbon whiskey egyedülálló a gabonapárlatok között

Különleges bourbon whiskey
Különleges bourbon whiskey

A whiskyknek igen sok típusa ismert, ugyanis az angolszász területeken kívül is gyártank ilyen italt a világ számos pontján. A legismertebb és legkedveltebb azonban mind közül talán a bourbon whiskey.

Nevét Bourbon megyéről kapta, ami az Amerikai Egyesült Államokban található Kentuckyban található. Kentucky híres kukoricatermő vidék, így nem meglepő, hogy a bourbon whiskey jellegzetességét is, a gyártása során felhasznált nagymennyiségű kukorica adja.

Más whisky típusokkal ellentétben itt ugyanis a felhasznált gabonamennyiség 70 százalékát a kukorica teszi ki. Mellette még rozst, búzát és árpamalátát is használnak az alkoholkészítéshez. A nagymennyiségű kukoricának köszönhetően, a bourbon whiskey sokkal lágyabb, mint sok más hasonló ital.

Ez persze a különleges érlelési folyamatnak is köszönhető. Az ilyen italt ugyanis kizárólag új, belülről elszenesített tölgyfahordókban érlelik. Az elszenesített tölgyfahordóból további anyagok jutnak az italban, amelyek mind hozzájárulnak a bourbon whiskey lágyságához és egyéb jellegzetességéhez.