WC tisztítása házilag

WC tisztítás házilag
WC tisztítás házilag

A vízkő lerakódása a WC-ben nemcsak látványában nem esztétikus, hanem higiéniai érzetünket is jelentősen csökkentheti. A kemény víz azonban a WC kagylóban is olyan könnyedén le tud rakódni, mint a fürdőkádon, a mosdón, vagy a csempén. A lerakódások eltűntetése nem egyszerű feladat, hiszen gyakran a boltokban kapható vegyszerek sem vezetnek eredményhez. Szerencsére vannak olyan vegyszermentes házi praktikák, amelyek segítségével könnyedén és hatásosan elvégezhető a WC tisztítás házilag.

Mivel tisztítsuk a WC-t?

A szódabikarbóna és az ecet mellett hatékonyan alkalmazható a citromsav, a citromlé és a bórax is. Ezen szereket akár kombinálhatjuk is a tökéletes hatás elérése érdekében.

Védekezzünk a vízkő ellen!

A vízkő a nemcsak a WC látható helyein, hanem a csövekben is képes lerakódni. Mivel a lefolyó állapotát nem tudjuk felmérni, ezért szükséges a megelőzésre figyelmet fordítani. Ha szeretnénk elkerülni a csövek károsodását, illetve a dugulást, akkor célszerű időről időre elvégezni a vízkőtlenítést.

WC tisztítása házilag szódabikarbónával

A szódabikarbóna fertőtlenítő hatása miatt alkalmazható a mellékhelyiség tisztítására. Mivel apró szemcséket tartalmaz, ezért használható különféle felületek súrolásához is. Amennyiben zsíros, vagy erősen vízköves szennyeződéseket szeretnénk eltávolítani, akkor a szódabikarbóna helyett, vagy akár azzal együtt használjunk ecetet is.

A szódabikarbónát a WC tartály tisztításához is használhatjuk: két evőkanállak tegyünk a tartályba és hagyjuk hatni egész éjszaka. Reggel néhány alkalommal húzzuk le, ezzel átmossuk a tartályt. Ezzel a módszerrel a WC kagylónak is kedvezünk, hiszen ezáltal a szódabikarbónás víz a nehezen elérhető helyekről is segít eltávolítani a vízkövet.

WC csésze tisztítás

Hogyan történjen a WC tisztítás ecettel?

Az ecet a vízkő eltávolítása mellett fertőtlenítő hatása miatt is remek választásnak bizonyul. A tisztítást 20%-os ecettel végezzük. Öntsük egy üveg ecetet a WC kagylóba és hagyjuk hatni néhány percig, vagy a szennyeződés mértékétől függően akár hosszabb ideig. Ezután egy erős súrolókefe segítségével alaposan súroljuk át a kagyló teljes felületét.

Tényleg megoldható a WC tisztítás házilag kólával?

A kólában foszforsav található, ezért kiválóan alkalmazható bizonyos szennyeződések tisztításhoz. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy a szebb eredmény eléréséért ecettel kombinálva is. A WC tisztítás házilag könnyedén megoldható, ha a kólát egyszerűen beleöntjük a csészébe, majd állni hagyjuk legalább 1 óra hosszán keresztül. Ezután súroljuk át a felületet és kész is vagyunk!

Hogyan használjuk a bóraxot a WC tisztításhoz?

A bórax, a bórsav nátriummal alkotott sója, amely egy színtelen kristályokból álló fehér por. Alkalmazhatjuk szódabikarbóna helyett, makacsabb vízkő eltávolításához. Éjszakára szórjuk a csészébe 6 dkg bóraxot és alaposan súroljuk át. Ezt követően öntsünk rá 2,5 dl borecetet és hagyjuk hatni legalább fél óra hosszán át. Végezetül kefe segítségével alaposan súroljuk át a WC-t.

Makacs szennyeződések eltávolításához készítsünk sűrű pasztát bóraxból, borecet hozzáadásával. 6 dkg bóraxhoz adjunk egy kevés borecetet és a paszta állagú anyagot vigyük fel a makacs vízköves részekre. A keveréket hagyjuk hatni, majd súroljuk át a felületet.

Milyen gyakran tisztítsuk a WC-t?

Alapvetően elmondható, hogy ha vegyszermentes megoldásokban gondolkodunk, akkor minél többször végezük el a folyamatot, annál jobb. A természetes tisztító hatású anyagok általában nem olyan agresszívak, mint a boltok polcain elérhető vegyszerek. Ha szeretnénk lerövidíteni a takarítási folyamatokat, és szeretnénk megakadályozni a baktériumok elterjedését és a vízkő lerakódását, akkor ezt rendszeres takarítással megtehetjük. Ha a természetes szerek mellett tesszük le a voksunkat, akkor a csészét heti rendszerességgel tisztítsuk meg.

Mivel tisztítsuk a WC ülőkét?

A WC ülőkét érdemes napi rendszerességgel áttörölni, hiszen ez csak egy mozdulat, amivel sokat tehetünk a higiéniánkért. Ehhez választhatunk akár egy környezetbarát tisztítószert is. Ha ezt is házilag szeretnénk megoldani, akkor ecetes víz segítségével töröljük át a felületet.