Terepgumi aszfalton? Nem ajánlott.

Terepgumi

Talán a legtöbb ember akkor használja ki a leginkább az autóját, amikor munkahelyi ügyeket kell megoldani minél gyorsabban és hatékonyabban. Azonban van, akinek ez nem az aszfaltos, sima és gyors utakat jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, a terepjárás minden egyes buktatójával naponta szembe kell néznie. Ezen sofőrök számára az abroncs kérdése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt gondolná, hiszen nekik több szempontot is figyelembe kell venniük.

Ezek közül pedig természetesen a tapadás ténye az egyik legfontosabb, hiszen ez biztosítja a gördülékeny haladást, de a megállás sikerességét is. Amíg pedig egy autógumi az aszfalton szinte semmilyen különösebb akadállyal nem ütközik, addig teljesen másképp viselkedhet egy homokos, sáros vagy köves talajon. Aki pedig jártas a terepjárásban, az mindig azt ajánlja, hogy mielőtt azt hinné, hogy mindenféle kiegészítőkkel meg lehet ezt a problémát oldani, inkább szerezzen be rendes terepgumikat, mert a különbség érezhető lesz.

A csörlő vagy a diffizár soha nem fogja ugyanazt az eredményt biztosítani, mint az erre kifejlesztett abroncsok. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, hiszen az ilyen típusú gumik egyáltalán nem alkalmasak az aszfalton való használatra. Persze, ha az erdőig kell néhány kilométert megtennie, a terepgumival is ki lehet bírni a rövidebb távot, de ha minden nap városi teendőkre is használni akarja, akkor érdemes megfontolni, hogy melyik típusú tevékenységre lesz több alkalom. Az utcai és a különböző terepekre gyártott abroncsok nemcsak a mintázatukban térnek el jelentősen, hanem nagyon sokszor a keverékükben is, hiszen teljesen más célból készítik őket.

Ez azzal járhat, hogy ha az aszfalton akarja hosszabb távon használni a terepgumit, akkor számolnia kell azzal, hogy nagyon minimálisan biztosítja a megfelelő tapadást, gyenge lesz az oldaltartás, sokkal bizonytalanabb lesz vele a kanyarodás, és ezért a vizesebb, nedvesebb területeken a csúszásveszély is megnövekszik. Ezért, ha eddig a terepgumikra volt szüksége, ám megváltoztak a mindennapi teendői és szokásai, nem ajánlatos, hogy ezeken az abroncsokon folytassa az aszfalton is az utazást.