Szenvedélyed a természet, növények, ökoszisztéma? Kertészként is dolgozhatsz!

Kertészként is dolgozhatsz!

Informatika ide vagy oda, mesterséges intelligencia ide vagy oda, manapság is számos olyan szakmát szerezhetünk magunknak, ahol a természet közvetlen környezetében dolgozhatunk – egész pontosan értük és a környezetünkért. Egy kertész munkája pedig szinte szó szerint rögtön a szemünk előtt látszik és érvényesül – de ugyanez igaz a környezettel foglalkozó mérnökök, technikusok esetében is.

Kertész álláslehetőségek Pécsett

A kertészet több mint hobbi – igazi szakemberek nélkül mások sem lennének tisztában vele, mit és hogyan kell is csinálni. Ma pedig újra hódol a kertészet hóbortja – és ez nagyon is jól van így! A világ pedig kevesebb lenne olyan szakemberek nélkül, akik hivatásuk zászlajául tűzték ki a természeti csodák ápolását, gondozását.

A Mecsek lábánál, Pécsen pedig a természeti csodák közvetlen közelségében is lehet releváns munkát találni. Kertész állás Pécsett – a PecsAllas.hu oldalán ehhez hasonló pozíciókra lehet jelentkezni! Lehetsz akár környezetvédelmi szakértő is, vagy vízkezelő, állatgondozó és így tovább. Természetesen minden terület megkövetel bizonyos relevanciákat, képzettségeket és tapasztalatot – az elmélet mellett pedig a gyakorlati szaktudás megszerzése is nagyon fontos.

Milyen készségekre és papírokra lesz szükség az elhelyezkedéshez?

A legjobb, ha valaki szakmai képesítést szerez, például kertész képzést és tanfolyamot végez el. Erre Magyarországon is több lehetőségünk akad, Pécsen is lehet környezetmérnöki vagy környezetkultúra szakon végezni, ami remek alapot adhat – de aki nem egyetemen tanulná ki a kertészet vagy egyéb szakma csínját-bínját, akár környezetvédelmi technikusként is végezhet.

Ami még legalább ennyire fontos, az a valós szaktudás, a gyakorlati tapasztalat – hiszen itt az elmélet nem sokat ér, ha a kertészet végül nem virágzik ki! A pontos és precíz munkavégzés, az alaposság és a természet szeretete és tisztelete szintén olyan alapok, amelyek elengedhetetlenek egy kertész számára. Egy mérnöki végzettséggel rendelkező számára pedig határ a csillagos ég – vagy inkább az élelmiszertudomány, a tartósipar és a szakma csúcsa, amivel a jövő fenntartható és hatékony megoldásait is fejlesztheti, kutathatja.

Mi mindent csinál egy kertész?

Értékesíti a növényeket, gondozza őket, beszerzi az árut – olykor tehát nemcsak a kertben van munka, hanem el is kell autózni, járni a városban. Akár magánházakat is vállalhat egyéni vállalkozóként, vagy másnak bedolgozva mehet ki ápolni és karbantartani a kerteket, udvarokat. De más egy dísznövénytermesztő, vagy épp egy zöldség- és gyümölcsnemesítő feladata is. Előbbi például üvegházakban vagy a földön termeszt, utóbbi pedig talajműveléssel, trágyázással, növényvédelemmel és betakarítással is foglalkozik. Kertészmérnökként ő vezeti a szakmai csapatot, átlátja a munkafolyamatokat, szervez és tervez – akárcsak egy nagyvállalatnál.

Az biztos, hogy a 21. században a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre inkább égető kérdéssé válik – aki pedig a természettel, állatokkal és növényekkel, az ökoszisztémánkkal foglalkozik, szép karrier előtt állhat. A jövőben pedig ezek jó eséllyel egyre jobban és jobban fizető állások is lehetnek, tekintve a társadalmi trendeket és törekvéseket.

Nem is feltétlenül kell az új Sir David Attenborough-nak lenni, hiszen az is bizonyos, hogy a zöld és szép kertek korát éljük, amihez nem kell a Szaharáig menni vagy a veszélyes vadvilágot tanulmányozni. Elég, ha rendet tartunk a kertben, a környezetünkben, vagy a jövő fenntartható megoldásait kutatjuk más területeken.