A segítségnyújtás elmulasztása nagyon fontos dolog

Segítségnyújtás elmulasztása

Állampolgárként mindenkire vonatkozik az a szabály, miszerint kötelesek vagyunk, a lehetőségeinkhez mérten segíteni a bajba került embertársainkon.

Sajnos sokféleképpen kerülhetünk bajba, de nézzük most a testi sérüléssel járó eseteket! Ha egy sérülés esetén passzívak maradunk, akkor a ránk vonatkozó tényállás a segítségnyújtás elmulasztása. Ezt az esetet a jogszabály bűncselekménynek definiálja, ami súlyos büntetést vonhat maga után. Tehát, mindenkinek javasolt, hogyha egy baleset tanúja vagy részese, akkor a lehető leghamarabb a bajba jutott sérült segítségére siessen. Felelősségre lehet vonni a segítségnyújtás elmulasztása címén azt az utast is, aki a balesetet okozó járműben utazott és nem szólította fel vagy nem kényszerítette a sofőrt megállására, azonnali segítségnyújtás megkezdésére.

A segítségnyújtás elmulasztása kapcsán, fontos szerepet kap bennünk rejlő empátia és tisztelet embertársaink iránt. Sajnos sok esetben fordul elő olyan eset, hogy nem vagyunk hajlandóak segíteni, mert azt gondoljuk, hogy majd jön más, aki megteszi helyettünk.