Naperőmű, a végtelen energiaforrás

Naperőmű, a végtelen energiaforrás
Naperőmű, a végtelen energiaforrás

A Föld akkora fényenergia bombázásnak van kitéve, hogy saját maga egy védelmi burkot kellett létrehozzon a beáramlás szabályozására. Laikus szemmel, a Földet érő sugárzások mennyiségét nem is tudjuk elképzelni, de mindenki számára bizonyított tény, hogy rengeteg energia termelésére alkalmas.

A naperőmű az a rendszer, amelyik ezt a mérhetetlen mennyiségű energiát elektromos energiává alakítja. Igazából a tudósok az évek során rengeteg irányba kutatták és arra az eredményre jutottak, hogy a jelenlegi technológiával, a fényenergia átalakítása elektromos energiává a leghatékonyabb napfény-hasznosító rendszer.

Más napenergia felhasználó megoldásokat is alkalmaznak azonban, mint például a napkollektoros hőerőművek. Ezek az óriási napkollektorok egy pontba fókuszálják a napfényt és vizet párologtatnak vele, a forró gőz pedig hagyományos turbinákat forgat vagy hőcserélőkbe vezetik. A foto-elektromos naperőmű, a mai technológia forradalmi fejlődése közben egyre jobb árfekvésben beszerezhető. A fejlesztések célja, hogy háztartásban beszerelhető naperőmű jöjjön létre, ami megoldhatja a lakás elektromos függetlenségét.