Milyen lehetőségeink vannak karcos szemüveg esetén?

Karcos szemüveg

Az éles látás alapfeltétele a komfortos mindennapoknak és bizony kár is lenne tagadni, miszerint egy karcos szemüveg ebben jelentős akadályt jelenthet. Sokan a kontaktlencsére esküsznek, hiszen szinte észrevehetetlen, sokkal kevésbé kell rá vigyázni és bizonyos szempontból kényelmesebb is a használata. Míg ugyanis egy ilyen eszköz csak a legritkább esetekben sérül meg, addig egy karcos szemüveg korántsem számít ritkának.

Sokszor azonban mindezek ellenére is a hagyományos okuláré jelenti az optimális választást, hiszen van, aki kifejezetten nem kedveli a kontaktlencsét, miképp bizonyos szemformákra nem is igazán alkalmas. Ilyenkor aztán nagyon fontos pontosan utánajárnunk, hogyan vehetjük elejét a sérüléseknek és persze az sem mindegy, milyen opciók állnak a rendelkezésünkre karcos szemüveg esetén. Tudniillik e tekintetben rengeteg téves információ kering.

Miképp előzhető meg a karcos szemüveg?

Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám már a legkisebb barázda is hihetetlenül zavaró tud lenni, ugyanis szemünkkel folyton a hibát keressük. Megfelelő rutin hiányában pedig az első okulárénk lencséi szinte biztos, hogy hamar megsérülnek majd, ugyanis a mai modellek meglehetősen érzékenyek, főképp a helyes használatra. Talán meglepően hangzik, ám a karcos szemüveg legfőbb oka a nem megfelelő tisztítási módszerben keresendő. Igen gyakori a papírtörlő és az ablaktisztító kombinációjának alkalmazása, ami több szempontból is rettentő rossz ötlet.

Egyrészt a zsebkendő, vagy más papírárú rostjai finom hajszálkarcokat okozhatnak, ám még ennél is nagyobb gond, hogy a vegyszerek nagy része tartalmaz alkoholt. A műanyag lencsék anyaga, illetve a felszínükön található védőréteg pedig egyáltalán nem viseli jól ezt, idővel pókhálóssá válik, ilyenkor pedig cserélni kell. Ugyancsak sűrűen előfordul, hogy a forró gőz hatására lesz a hibátlan lencséből karcos szemüveg, ugyanis a hirtelen külső behatás roncsolja az anyag szerkezetét. Így aztán ezektől óvakodjunk, valamint mindig a gyártó által javasolt tisztítási módszert használjuk és csakis kizárólag azt.

Hogy zajlik a szemüveg javítás, ha már megtörtént a baj?

Laikusként sokan azt gondolják, egy barázda még nem a világ vége, hiszen polírozással az könnyedén eltüntethető. Régebben valóban volt ilyen lehetőség, ám a rossz hír az, hogy a mai modern modellek esetében ez már nem egy járható út. A karcos szemüveg lencse ilyen módon nem javítható, hiszen nagyon vékony rétegekből tevődik össze, a csiszolással pedig ezek közül többet is megsértenének.

Ez megváltoztatná magát a dioptriát is, így aztán nem is kérdéses, hogy miért nem működhet ez a megoldás. A szemüveg javítás ilyenkor tehát a sérült részek cseréjére korlátozódik, ezért is kardinális, hogy lehetőleg mindent megtegyünk a megelőzés érdekében.

Mekkora költséget jelent a szemüveg lencse cseréje?

Kiváltképp bosszantó, amikor a pár napos, netán 1-2 hetes okuláré szenved maradandó károsodásokat. Egy neves gyártó esetében persze maga a keret is komoly értéket képvisel, ám egy karcos szemüveg vonatkozásában általában pont a lencse az, ami a legdrágább. Annak érdekében, hogy az ebből adódó bosszúságot legalább valamennyire elkerülhessük, még a vásárlást megelőzően tájékozódjunk a kiegészítő lehetőségeinkről.

Sokszor ugyanis köthetünk olyan biztosítást, ami a szemüveg lencse cseréje esetén térít, sőt, jó néhány optikában érhető el olyan prémium csomag, ami kifejezetten a karcos szemüveg helyrehozatalának anyagi vonzatát csökkenti. Természetesen bizonyos önrészt fizetnünk kell majd így is, ám egyáltalán nem mindegy, ez pontosan mekkora összeget takar. Sajnos bizonyos karcos szemüveg modellek – például a fényre sötétedő, vagy épp a multifokális kialakítással rendelkezők – esetében a lencséknél csak párban történő cserére van lehetőség. Amennyiben a mi szemüvegünk is ilyen, akkor mindenképpen éljünk a kiegészítő garancia, illetve kockázatviselési szolgáltatás lehetőségével, ha az elérhető.

A napszemüveg lencse polírozás sem lehetséges?

Szintúgy joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet azoknál a daraboknál, amelyek nem rendelkeznek látásjavító funkcióval. A rossz hír, hogy a karcos szemüveg akkor is menthetetlen, ha annak egyetlen célja az UV-védelem, hiszen ezeknél a lencséknél is a precíz rétegek és védőbevonat az, ami megakadályozza a káros napsugarak áthatolását.

A napszemüveg lencse polírozás ezt a szerkezetet azonnal tönkre tenné, ez pedig komoly egészségügyi kockázattal járna. Szerencsére ezeknél maga a lencse általában nem képvisel komoly értéket – hiszen a keret az, ami költségesebb -, ezáltal a csere nem jár akkora kellemetlenségekkel. Karcos szemüveg esetében ezért mindig kérjük ki optikus tanácsait és soha ne kezdjünk el házilag kísérletezni a javítással.