EKG vizsgálat: mit mutat ki, hogyan zajlik

EKG vizsgálat
EKG vizsgálat

A szív elektromos tevékenységét görbék formájában rajzolja fel egy papírszalagra, vagy monitoron jeleníti meg. Minden egészségügyi intézmény alapvető felszerelése.

Az EKG készülékek  tájékoztatást adnak az esetleges szívritmuszavarokról, ingerképzési problémákról, ingerületvezetési zavarokról, a szívüregek nyomásterheléséről, a szívkamrák falának (izomzatának) állapotáról, eseteleges megvastagodásáról, vérellátási zavarokról, a szívinfarktusról, elektrolit háztartás zavarairól, a szívizom gyulladásos megbetegedéséről, valamint nyomon követhetők, megfigyelhetők a szedett gyógyszerkészítmények hatásai is.

Lényegében az EKG egy átfogó felvilágosítást ad a hozzáértők számára a szív általános egészségi állapotáról, ám csak ezen eljárás használatával nem zárható ki teljes biztonsággal minden szív eredetű probléma megléte.

Általában az EKG monitorozást kétféleképpen végzik el. Az egyik eset a nyugalomban történő monitorozás (nyugalmi ekg), a másik pedig a terhelés közben történő monitorozás.

Nyugalmi EKG:

A vizsgálat elvégzéséhez a felsőruházatot le kell venni, hogy testre rögzíthessék az elektródákat. Általában a következő testtájakon helyezik el őket: a mellkason, karokon és lábakon. Erőteljesebb mellszőrzettel rendelkező férfi pácienseknél az elektródák felhelyezésének területét le kell borotválni, hogy az elektromos vezetés a test és az elektródák közt zavartalan legyen. Általában 12 elvezetéses EKG-t készül, az elvezetések a végtagokon és mellkason oszlanak meg.

A vizsgálat során hanyatt fekve, nyugalomban kell lenni, ehhez néha szükség lehet pár perc várakozási időre, hogy a páciens megnyugodjon, légzése egyenletessé váljon. Az elektródák által felfogott elektromos jeleket az EKG készülék gyűjti össze, amely ezek alapján felrajzolja a jellegzetes EKG görbéket.

Terheléses EKG:

EKG-elektródákat csatlakoztatnak a testre, a karra pedig vérnyomásmérő mandzsetta kerül felhelyezésre. A páciensnek szobakerékpáron kell pedáloznia vagy futópadon mozogni. Az EKG készülék rögzíti a szívből érkező elektromos jeleket görbék formájában. A vizsgálat előtt meghatároznak egy elérendő maximális pulzusszámot. A terhelést, (a pedál hajtásának ellenállását vagy a futógép sebességét) fokozatosan emelik. A vizsgálat addig tart míg a páciens el nem éri a kitűzött pulzusszámot, vagy túlzottan meg nem emelkedik a vérnyomása esetleg más panasza fel nem lép, illetve az EKG valamilyen kóros eltérést nem mutat.

A terhelés befejezését követően a pácienst kb. 10 percen át figyelik meg, míg a pulzusszáma normalizálódik.