Az autógumi fejlődése és tulajdonságai

Az autógumi ujdonságok
Az autógumi ujdonságok

A ma ismert autók az elmúlt évtizedek során hatalmas fejlődéseken mentek keresztül. Az autókkal egy időben az autógumi is nagy fejlődésen esett át, hogy elérkezzen, a mindenki számára ismert tulajdonságokhoz és formákhoz.

Kezdetekben az autókerekek tömörgumiból készültek, majd a tömlővel ellátott autógumik jelentek meg. Ennek a típusnak az volt a hátránya, hogy ki tudott a tömlő robbanni és ez eléggé veszélyes volt.

Ezután jelentek meg a ma is leggyakrabban alkalmazott autógumi típusok, ahol már nem használatos a tömlő. Így a kerék kirobbanása ki lett küszöbölve és ezáltal sokkal biztonságosabb lett a közutakon való közlekedés.

A futómintázat kiválasztása és vásárlása aszerint történik, hogy előreláthatóan milyen terepen szeretnénk az autóval közlekedni. Használat során, a talaj gumidarabkákat koptat le a felületről mindaddig, amíg az autógumi el nem kopik.

Általában a gyártók úgy tervezik a gumikat, hogy megadják azok forgásirányát, mintázattól függően, vagy feltüntetik a külső és belső oldalait a gumiabroncsoknak, amit csere esetén figyelembe kell venni.