A vesztegetés vádja egyszerű helyzetekből is kipattanhat

A vesztegetés komoly vád
A vesztegetés komoly vád

Ki nem került már kínos helyzetbe, hogy a közközlekedési eszközön nem találta az érvényes bérletét, mert a másik kabátjában maradt vagy valami hasonló? Kellemetlen és ugyanakkor veszélyes helyzet is lehet.

Bevett szokás, hogy a pótdíj eltusolása érdekében, az ellenőrt egy kisebb összeggel megbundázza. Ha ez kitudódik, könnyen lehet belőle meglepetés, hiszen ez vesztegetés. A vesztegetés bűnvád egy ilyen apró kellemetlenségből indulhat és bizony, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatja a hatóság.

A vesztegetésben résztvevő alanyok, a vesztegető és a megvesztegetett is bűnösnek minősül, ha a megvesztegetett elfogadja a felkínált javakat és ezért a kötelességében álló pótdíjat nem szabta ki. Amennyiben a felkínált javakat nem fogadja el, akkor a megvesztegetett a bűncselekmény elkövetésével nem vádolható, de a károsított gazdasági szervezet vádat emelhet ellene, a várt haszontól való elesés miatt. Akkor is vesztegetés bűnével lehetünk vádolva, amikor csak ígérünk javakat a kötelesség megszegésért, de konkrétan a tranzakció nem jön létre.