A téli utazások igencsak sokszínűek lehetnek

téli utazások
Téli utazások

Bár így a nyár végén az emberek többsége már kihasználta szabadságának nagy részét, egy decemberi üdülés még simán beleférhet az évbe. Igaz, nálunk leginkább június és szeptember között dívik üdülni menni, pedig a téli utazások is legalább olyan nagyszerű kikapcsolódást jelentenek. Az egzotikus utak, a havas hegyek és a pezsgő nagyvárosok a fagyos hónapokban is felmelengetik a szívünket. A mediterrán vidékek ilyenkor különösen felejthetetlen élményekkel gazdagíthatják a pihenést. Az efféle téli utazásoknak megvan az a különlegessége, hogy a kopár, hideg és nyirkos hétköznapokból maximálisan kiszakítanak bennünket.

Hiszen egy forró, tengerparti nyaralás január közepén egészen más tapasztalatot ad, mint az itthon is perzselő júliusban. A Maldív-szigetek turista főszezonja például éppen akkor van, amikor nálunk zord, hűvös idők dúlnak. Ekkor van náluk a legmelegebb és szinte egyáltalán nem kell csapadékra sem számítani. Ha téli utazásokban gondolkodunk, remek választási lehetőségek várnak ránk. A tengervíz is igen kellemes ilyenkor, de ami a legnagyszerűbb, hogy kifejezetten sokáig élvezhető, hiszen körülbelül 10 napos óra áll rendelkezésünkre. Persze nem mindenki szeret izzadni, strandolni és sós vízben lubickolni.

Természetesen nekik sem kell lemondaniuk a téli utazásokról, sőt! A közeli túraútvonalak, bár egyszerűen lenyűgözőek havasan, mínusz fokokban azért talán jobb nem nyakunkba venni az erdőt. Ha mindenképp a természetben kirándulnánk, ellátogathatunk például a horvát Plitvicei tavakhoz, hiszen itt még ilyenkor is egészen kellemes a hőmérséklet. Turista sincs annyi, mint nyáron, így teljes nyugalomban élvezhetjük a csobogó vízesések megnyugtató moraját. A téli utazások legnépszerűbbje mégis a városnézés. Ezek rendszerint egy-egy utazási iroda által szervezett buszos utak, körutazások. Főleg közeli fővárosokat céloznak, illetve azokat a településeket, amelyekben hangulatos karácsonyi vásárokat rendeznek.

Ha ilyen téli utazásokra adjuk a fejünket, egészen biztosan kellően ráhangolódunk majd a meghitt ünnepekre. Pazar választás lehet például a mesébe illő Bruges vagy Brüsszel, a hangulatos Bécs vagy Salzburg, de a frankfurti, müncheni vagy colmari adventi sokadalommal sem fogunk mellélőni. További népszerű úti cél a téli utazások kategóriájában a velencei karnevál. A gondoláknak és lagúnáknak otthont adó csodaváros utcáit ilyenkor színes, hangos szórakozó tömegek árasztják el. A februári több napig tartó mulatságot a hatalmas kocsikon felvonuló álarcos, jelmezes alakok tették világhírűvé. Egyszer mindenképp érdemes megtapasztalni!