Élettani szempontból rendkívül nagy szüksége van a szervezetnek a jó szénhidrátokra. A szénhidrát szó alatt, mindenki a pékárukra gondol, azonban ez így nem teljesen igaz. Ugyanis a különféle húsok is tartalmaznak szénhidrátokat. A manapság legyártott modern sütőipari gépek, több olyan technikát ötvöznek, amelyek a pékek és a cukrászok segítségére vannak. A kenyér már régen is ismert pékáru volt, csak akkoriban még nem figyeltek oda az emberek az egészségesebbé tételére. Napjainkban, a modern háziasszonyok sokszor próbálkoznak meg a kenyérsütéssel, friss és szárított alapanyagokból egyaránt.
A pékek azt mondják, hogy a jó házikenyér titka a friss élesztőből készült kovász és a tészta alapos megdagasztása. A sütőipari gépek között léteznek olyan változatok, amelyek egyaránt alkalmasak a tészta gyúrására és dagasztására. Régebben a háziasszonyok kézzel dagasztották a kelt tésztákat, amelyek akkor voltak jók, amikor már a „plafonról is szakadt a víz”, képletesen szólva. Vagyis sokáig kellett, amíg szépen levált a kézről.