Illatgyertya házilag – egyszerűbb, mint gondolná!

Illatgyertya házilag

Otthonunk komfortjához a kifogástalan illatok is hozzájárulnak, szerencsére ehhez nem szükséges komoly összegekért bevásárolni, hiszen egy illatgyertya házilag is könnyedén elkészíthető. Noha megeshet, hogy Ön a készen kapható darabok közt is megtalálja azt, amelyiknek az aromája tökéletesen megfelel, ám sokkal egyszerűbb, ha inkább saját kezűleg állítja össze az ízléséhez leginkább illőt. További hatalmas előnyt jelent, miszerint az illatgyertya házilag történő összeállítása mindössze néhány alapanyagot igényel és a speciális eszközök mellett különösebb tapasztalatra sincs szükség.

A viasz és a kanóc mellett elengedhetetlen kis edényeket, tartókat beszereznünk, illetve ne feledkezzünk meg az illatosításhoz kellő illóolajokról sem. Miután ezek már kéznél vannak, készülhet is az illatgyertya házilag, azonban legyünk nagyon óvatosak és körültekintők, meg ne égessük magunkat a procedúra alatt. A környezetünk megóvása érdekében a hozzávalókat akár maradékokból is összeállíthatjuk, ám ha ilyennel nem rendelkeznénk, akkor kézművesboltokban mindent beszerezhetünk.

Illatgyertya készítése házilag – ezeket a lépéseket kövessük

Régről megmaradt gyertyacsonkok lereszelésével rengeteg viaszt nyerhetünk, de természetesen az előre csomagolt, bolti verzió is tökéletesen megfelelő. Elviekben az illatgyertya készítése házilag is pontosan úgy történik, mint nagyüzemi környezetben, azaz a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú viasz felolvasztásával kell kezdenünk. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha azt zacskóval együtt forró vízbe mártjuk és elegendő időt hagyunk, míg az egész mennyiség cseppfolyóssá nem válik. Ekkor jöhet az aromák hozzáadása, tudniillik az illatgyertya házilag is könnyedén személyre szabható, így ennél a pontnál gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt választásunknak.

Érdemes lehet az illóolajokkal már előzetesen kísérletezni, így élesben már pontosan tudni fogjuk, milyen arányokat tanácsos alkalmaznunk. A meleg viaszba csepegtessük bele a kívánt mennyiséget, majd a zacskót helyezzünk vissza legalább 30 percre a forró vízbe. Így az illatgyertya házilag történő összeállításakor biztosan eloszlanak az aromák. Menet közben készítsük elő a pohárkákat. Dolgozzunk fémtalpas kanóccal, azt ugyanis sokkal könnyebb pozícionálni.

Ezeket helyezzük el a tároló alján, a végét kössük egy vékony pálcához és azt tegyük a tartók tetejére, így a kanóc függőleges állapotban marad. Ezt követi a viasz kiöntése és az illatgyertya házilag gyártott darabjai már készen is állnak a használatra. Ez a művelet tehát rendkívül gyorsan és egyszerűen elvégezhető, némi gyakorlással pedig varázslatos eredményeket érhetünk el.

Illatgyertya házilag – ajándéknak is kiváló

Ezzel a módszerrel ráadásul igazán személyre szóló meglepetéseket készíthetünk a családtagoknak, barátoknak. Ilyen esetekben persze úgy érhető el tökéletes siker, ha egy kicsit utánajárunk, ki milyen aromákat részesít előnyben és annak megfelelően keverjük ki az arányokat. Noha az illatgyertya házilag fillérekből elkészíthető, idővel érezni fogjuk a korlátait annak, hogy ha nem rendelkezünk kellően nagy illóolaj gyűjteménnyel.

Ezért aztán tanácsos időről időre beszerezni néhány üvegcsével, így bátran kísérletezhetünk és fedezhetünk fel jól működő kombinációkat. Azt is érdemes szem előtt tartani, miszerint bár az illatgyertya házilag aránylag könnyedén elkészíthető és gyors sikerélménnyel kecsegtet, csak hosszú tanulási folyamattal érhetünk el átütő sikereket. Eleinte a legoptimálisabb, ha a jól bevált illatpárosításokkal próbálkozunk.

Az almás, illetve fahéjas olaj kiválóan működik egy csepp vaníliával, de olykor a legegyszerűbb, gyümölcsös variációk is cél érnek. Fontos, hogy amikor új variánsokkal kísérletezünk, olyankor csak kisebb adag viaszt keverjünk be, így ha véletlen nem jönne be az adott kombináció, akkor sem vész kárba túl sok alapanyag. Ezzel együtt bátran engedjük el a fantáziánkat, hiszen az illatgyertya házilag való elkészítésének pont az a lényege, hogy olyat alkossunk, ami máshonnan nem beszerezhető.