A gyerekülésre vonatkozó jogszabály

Mit kell tudni a gyerekek utaztatásáról?

Néha elképesztő, hogy alapvető dolgokkal kapcsolatban mennyire nincsenek tisztában az emberek. Gyakran megtörténik, hogy a több gyerekes szülők sem tudják, hogy pontosan mit követel a törvény a gyerekülés használatáról. Így történhet meg, nem is kevés alkalommal, hogy a csemeték nem a törvény előírásai szerint utaznak a gépkocsikban.

Az erre vonatkozó magyarországi jogszabály szerint, 150 centiméter alatti gyerek nem utazhat az első ülésen, ami egyetlen kivételt engedélyez meg, vagyis menetiránynak háttal beszerelt babaülésben szállítható csecsemő, amennyiben a légzsák kikapcsolható vagy nincs. A hátsó ülésen 135 cm alatt kötelező módon igénybe kell venni a gyerekülés valamilyen változatát. A 135 és 150 cm közötti gyerekek beköthetőek a hátsó ülés biztonsági övével, amennyiben az magasítóval a testméretükhöz igazítható.

Előfordul, hogy régebben gyártott autók hátsó ülései nem rendelkeznek biztonsági övvel. Ilyenkor a 3 év feletti és 135 cm alatti fiatalok utazhatnak gyerekülés nélkül, de 3 év alattiak semmiképpen sem.